Hongkong minns massakern vid Himmelska Fridens torg
Hongkongs invånare deltar i ljusvaka som hölls i Victoria Park den 4 juni 2015 i Causeway Bay, Hongkong. Ljusvaka markerar 26-årsdagen av den brutala studentmassakern på Himmelska fridens torg 1989. (Foto: Anthony Kwan / Getty Images)


Tiotusentals Hongkong-bor samlades i Victoria Park på torsdagen den 4 juni för att minnas studentmassakern för 25 år sedan på Himmelska fridens torg i Beijing.

Den traditionsenliga vakan vid Victoria Park i Hongkong är den enda storskaliga offentliga minnesstunden av offren för 4 juni massakern på kinesisk mark och drar till sig mer än hundratusen människor årligen.

Det är fortsatt tabu i Kina att prata om massakern på Himmelska fridens torg 1989 då hundratals och kanske uppåt tusentals obeväpnade demonstranter och åskådare dödades när stridsvagnarna rullade in på torget och öppnade eld mot studenterna.

Landets internetcensur arbetar också övertid för att rensa bort alla hänvisningar till massakern från internet och sociala medier.

Vissa studentorganisationer deltog inte

I år var det för första gången i vakans historia som vissa studentorganisationer inte deltog och valde att hålla sin egen minnesstund, enligt medierapporter.

Under minnesvakan lades en krans vid ett provisoriskt minnesmärke medan namnen på offren och deras sörjande föräldrar lästes upp. Deltagarna bugade sedan tre gånger och observerade en tyst minut.

Några i publiken höll även upp gula paraplyer, en symbol för Paraplyrörelsen, studentrörelsen i Hongkong under 2014, som krävde demokratiska val i Hongkong. Paraplyerna användes av demonstranterna för att avleda polisens pepparspray. Publiken i minnesvakan sjöng också med till rörelsens inofficiella nationalsång.


Tusentals människor deltar i ljusvakan på Victoria Park i Hongkong den 4 juni 2015 för att markera minnesdagen för massakern på Himmelska Fridens torg i Peking den 4 juni 1989. (Foto: Dale de la Rey/AFP/Getty Images)

Tusentals människor deltar i ljusvakan på Victoria Park i Hongkong den 4 juni 2015 för att markera minnesdagen för massakern på Himmelska Fridens torg i Peking den 4 juni 1989. (Foto: Dale de la Rey/AFP/Getty Images)

Enligt arrangörerna deltog uppskattningsvis 135 000 personer på ljusvakan medan polisen uppgav siffran 46 600, enligt AP.

Minnesvaka dagarna innan omröstningen

I år hamnade minnesvakan dagarna innan före en viktig omröstning som kommer att avgöra områdets politiska framtid, rapporterar Voice of America, (VOA).

Den kinesiska regimens godkända valplan som röstas fram av Hongkongs lagstiftande församling den 17 juni har avslagits av prodemokratiska aktivister som en fars.

Enligt planen skulle väljarna för första gången få rösta fram Hongkongs nye ledare, men valet gäller bara de kandidater som har godkänts av Beijing.

Studenter höll under 2014 en sju veckor lång protest och belägrade delar av centrala Hongkong, området runt regeringskansliet, för att få fram sina krav på demokratiska val. Men till slut slutade protesterna med att myndigheterna inte gjorde några eftergifter.

Hongkong var en brittisk koloni mellan åren 1842 och 1997.