Hongkong höll vaka för offren från massakern på Himmelska fridens torg
Banderollen lyder: "Rehabilitera 4 juni-händelsen, ge aldrig upp". (Foto: Song Xianglong/The Epoch Times)


Omkring 1 600 personer samlades i Hongkong på söndagen för den årliga Patriotiska Demokratiparaden till minne av massakern på Himmelska fridens torg 1989.

Demonstrationen arrangeras varje år av studentaktivistgruppen Scholarism och Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements in China.

Deltagarna samlades vid Victoria Park och marscherade i ungefär två timmar. Scholarism-medlemmarna gick mot kinesiska centralregeringens sambandskontor, medan den andra gruppen tog sig till Hongkongs centrala regeringskontor.

Många fastlandsturister tog bilder under paraden. En man, som deltog i studentrörelsen innan den kvävdes brutalt den 4 juni 1989, uttryckte sin tacksamhet: ”Tack till alla i Hongkong. Människorna här har alltid uppmärksammat minnet den här händelsen. Jag hoppas att upprättelse [för offren] ska komma till sist.”

Yang, en man från fastlandet, kom tidigt till platsen. Han sade till Epoch Times att han var ”mycket rörd” av uppslutningen.

– Jag önskar att fler kineser från fastlandet skulle komma hit, inte nödvändigtvis för att delta, men för att åtminstone få en viss förståelse av det. Detta skulle kunna bli en byggsten för ett framtida demokratiskt Kina, sade han.

– I Kina jagar ungdomarna efter rikedom, restaurangmiddagar och underhållning. De saknar moral och ideal, och de har inte några mål att sträva efter. Jag hoppas att det här arrangemanget verkligen inspirerar dem att ge upp sin hedonistiska livsstil och göra något för Kinas framtid.

Många från den pan-demokratiska rörelsen deltog i marschen. Cai Shufang, som var reporter på Himmelska fridens torg när militären öppnade eld mot studenterna, uppmuntrade folk att stå upp mot kommunistregimen.

– Jag beklagar
att sådana som vi alla långsamt och systematiskt tystas och mördas, tills slutligen ingen finns kvar. Så för vår framtid och för nästa generation måste vi alla var och en komma ut, och hålla ett ljus, sade han.

Alan Leong, ledare för Civic Party, sade att kinesiska värderingar fortsatt kommer att undergrävas tills massakerns offer rentvås.

– Mördandet av studenter förvandlades till något legitimt. Vad som är ont och fel har framställts som något rättfärdigt och korrekt. Detta har påverkat hela Kina.

Översättning av Frank Fang. Research av Ariel Tian. Skriven på engelska av Cassie Ryan.

Översatt från engelskaDemonstranter bär banderoller med budskapet: ”Rehabilitera 4 juni-händelsen.” (Foto: Song Xianglong/The Epoch Times)En stor banderoll lyder: ”Andan från demokratirörelsen 1989 är vårt arv”. (Song Xianglong / The Epoch Times)


En flicka i paraden håller upp bilder på 4 juni-offren. (Foto: Song Xianglong/The Epoch Times)

En flicka i paraden håller upp bilder på 4 juni-offren. (Foto: Song Xianglong/The Epoch Times)