Hongkong förvisar brutalt hundratals Falun Gong-utövare
Hongkongpolis släpar bort en Falun Gong-utövare. (Foto:The Epoch Times)


Precis innan tioårsdagen av Hongkongs överlämnande till Kina förbjöds många Falun Gong-utövare från Taiwan att komma in i Hongkong. De kvarhölls på Hongkongs flygplats och de flesta av dem har skickats tillbaka med tvång. Händelserna började den 25 juni och fram till den 30 juni har cirka 520 personer avvisats eller är nu isolerade på flygplatsen och tillåts inte komma in i Hongkong.

En talesman från utrikesdepartementet i USA kommenterade händelserna i Hongkong och sade:

– Vi anser att personer oavsett vilka deras tro eller anknytning är har rätt att resa lagligt och samlas fredligt. Vi väntar oss att Hongkong fortsätter att upprätthålla sin höga standard av personlig och politisk frihet.

På kvällen den 29 juni fortsatte många taiwanesiska Falun Gong-utövare att anlända till Hongkongs flygplats. Flygplatsen mobiliserade dussintals poliser att kontrollera de anländande besökarnas pass. Många Falun Gong-utövare togs åt sidan redan innan de kom fram till tullen.

Chen som avvisades på morgonen den 28 juni berättade för Epoch Times att hela avvisningsprocessen var mycket brutal. Fastän de flesta av deporterade Falun Gong-utövarna var kvinnor sände Hongkongs myndigheter manliga poliser för att hantera förvisningen.


Reportern från Sound of Hope Liao Shu-huei som följde med gruppen till Hongkong för nyhetsbevakning visar blåmärken som hon fick genom Hongkongpolisens behandling. (Foto: Li Zhuoyu/Epoch Times)

Reportern från Sound of Hope Liao Shu-huei som följde med gruppen till Hongkong för nyhetsbevakning visar blåmärken som hon fick genom Hongkongpolisens behandling. (Foto: Li Zhuoyu/Epoch Times)

Enligt Chen bars hon ut av fem långa manliga tjänstemän, två höll henne i fötterna, två höll i hennes händer och ytterligare en höll hennes huvud. Hennes armar fick blåmärken av den brutala behandlingen. Chen sade: ”Jag såg en annan kvinnlig Falun Gong-utövare, vars förnamn var Liao, bäras ut på en bår.”

Den 16-åriga studerande Gan Jing berättade för Epoch Times att när utövarna höll varandra i händerna för att protestera mot den olagliga arresteringen använde polisen fysisk kraft för att skilja på utövarna. Under striden höll en tjänsteman i hennes nacke och blockerade hennes näsa för att hindra hennes andning i ett försök att få henne att sluta streta emot. Hennes armar fick också blåmärken som resultat av den brutala behandlingen.

En 80-årig kvinna, en gravid kvinna och ett 12-årigt barn var bland de 50 utövare som deporterades den 28 juni. Det uppskattades att cirka 100 Hongkongpoliser mobiliserades att genomföra avvisningen.

Tidigare denna vecka publicerade den taiwanesiska människorättsadvokaten Theresa Chu, som deporterades med tvång den 25 juni, ett internt dokument från ett flygbolag. Dokumentet angav att under 1 juli-perioden skulle Hongkongs immigrationsmyndigheter lämna flygbolagen en svartlista och bad att bolagen med flyg från Taiwan till Hongkong samarbetar med dem för att hindra Falun Gong-utövare från att stiga ombord på planet. Chu sade att det som Hongkongs regering gjort har allvarligt brutit mot Hongkongs grundlag och internationell konvention.

Enligt Epoch Times reportrar Ye Yingshi och An Qi från Macao anlände de båda kvinnorna Lin och Hu från Macao på eftermiddagen 29 juni till Hongkong med båt med giltiga resedokument. De båda kvarhölls två timmar och deporterades tillbaka till Macao.

En talesman för Hongkongs Falun Dafa-förening sade att gruppen har lämnat in en begäran om brådskande rättslig undersökning till Hongkongs Högsta domstol där man anklagar Hongkongs regering för olaglig deportering av Falun Gong-utövare.

Översatt från engelska


Tulltjänstemännen bildar en mänsklig mur för att hindra Falun Gong-utövare från att komma in i Hongkong. (Foto: Epoch Times)

Tulltjänstemännen bildar en mänsklig mur för att hindra Falun Gong-utövare från att komma in i Hongkong. (Foto: Epoch Times)