Hongkong blir hemligt slagfält i kommunistpartiets inre stridigheter
Kinas vice premiärminister Wang Yang talar för affärsledare i Sydney 2012. Wang tros vara nuvarande ledaren Xi Jinpings utsände för att försöka lugna ner känslorna i Hongkong, där den konkurrerande fraktionen inom kinesiska kommunistpartiet enligt observatörer avsiktligt försöker skapa kaos. (Torsten Blackwood/AFP/GettyImages)


Två olika fraktioner – nuvarande ledaren Xi Jinpings och förre ledaren Jiang Zemins – strider om makten i det kinesiska kommunistpartiet. Nu tyder allt mer på att spelet kring Hongkongs krav på allmän rösträtt också är en del av denna maktkamp.

Shenzhen ligger i Guangdongprovinsen i södra Kina, precis vid Hongkong. Den kinesiske vice premiärministern Wang Yang, som stödjer den nuvarande partiledaren Xi Jinping, besökte Shenzhen och omkringliggande städer i två dagar i september för att inspektera arbete som hade med handel med utlandet att göra, enligt kommunistpartiets mediaspråkrör Nanfang Daily.

Officiella medier hade intensivbevakning av resan, och det gäller även hans övriga resor på senare tid, som skedde samtidigt som Occupy Central, en rörelse som använder civil olydnad för att få allmän rösträtt i Hongkong, precis förberedde sig för att dra igång.

Zhang Dejiang, medlem av kommunistpartiets högsta ledningsorgan, politbyråns ständiga utskott, som dessutom är chef för statsrådets kontor för frågor rörande Hongkong och Macao, och som stödjer den förre partiledaren Jiang Zemin, reste också till Shenzhen, fast i juli.

Där tillbringade han tre dagar i möten med Hongkongs högste politiske ledare, chief executive Leung Chun-ying, och medlemmar av Hongkongs partivänliga läger, men om detta hördes ingenting i officiella medier.

Kritiskt läge i Hongkong

Hongkong befinner sig för närvarande i en kritisk politisk situation, där medborgarna kämpar för rätten att själva välja sin nästa chief executive, och hur olika kinesisk media behandlade Zhang respektive Wangs resor visar den intensiva maktkamp som samtidigt pågår i Peking.

Enligt källor försöker den partifraktion som är lojal mot förre ledaren Jiang Zemin avsiktligt skapa kaos i Hongkong för att ställa till problem för den fraktion som är lojal mot den nuvarande ledaren Xi Jinping. Det har spekulerats i att Wang Yang försöker hindra Jiang-fraktionen från att ytterligare förvärra situationen i Hongkong.

Den 31 augusti meddelade Kinas nationella folkkongress att Hongkong inte skulle få fritt välja sin nästa chief executive, och som ett resultat av detta har det iscensatts strejker och protester, och nu förväntas alltså den omfattande civil olydnads-aktionen Occupy Central snart bryta ut.

Enligt en källa ska Jiang Zemin-lojalisten Zhang Dejiang vid sitt ouppmärksammade möte i Shenzhen personligen ha kallat till sig Guangdongs underjordiska kommunistpartimedlemmar och olika gäng. Han beslutade även att hålla en protestparad mot Occupy Central, som hölls den 17 augusti – på Jiang Zemins födelsedag.

Politiskt slagfält

Tanken med Zhangs taktik tros vara att reta upp allmänheten i Hongkong. Han hjälpte även till att skriva den vitbok som kom ut den 10 juni, där det i princip står att Hongkong bara har så mycket självstyre som Kina är villigt att ge det, och som retade upp många Hongkongbor.

Den 16 september mötte Zhang en delegation från Hongkongs fackföreningar i Peking. Under mötet sade han att folkkongressens beslut gällande allmän rösträtt i Hongkong hade "högsta lagliga auktoritet" och "inte kunde rubbas". Officiella medier tog bort dessa känsliga kommentarer i sin rapportering.

Shi Cangshan, en USA-baserad Kinaexpert, sade att Zhangs aktiviteter är ett sätt att försöka slita isär Hongkong, intensifiera sociala konflikter och utmana Xi Jinpings fraktion, som för närvarande håller på att rensa ut stora delar av Jiang Zemins fraktion genom sin antikorruptionskampanj.

– Det var Xi [Jinpings] myndigheter som tog bort de känsliga kommentarerna från mötet mellan Zhang Dejiang och Hongkongs fackförbund, sade Shi.

– Det här indikerar att Xi har en annan syn på politiska reformer i Hongkong än Zhang. De tjänstemän som lyder Xi gjorde det här medvetet offentligt för att sända signaler till Hongkongs folk.

Zhang, och andra medlemmar av Jiangs fraktion, har alltså gjort Hongkong till Pekings politiska slagfält. Det här har även lett till att Hongkongs partivänliga läger har splittrats på ett sätt som tidigare inte varit fallet. Vissa politiker bojkottade Zhangs anti-Occupy-parad, och en del har gjort uttalanden som går emot Jiang-fraktionens hårda linje mot allmän rösträtt.

Rapportering av Lin Yi och Li Yi