Hon skriver dikter med en pinne
Wang Chunhui skriver dikter med hjälp av en ätpinne som hon håller mellan tänderna. (Foto: The Epoch Times)


Hon sitter på en stol framför sin dator. Armarna är fastsurrade i stolens armstöd och mellan tänderna håller hon en ätpinne. Med stora svängande huvudrörelser skriver 36-åriga Wang Chunhui klassiska kinesiska dikter och kommunicerar med sina vänner på internet.

När Wang Chunhui var sex månader gammal upptäckte hennes föräldrar att hon inte riktigt var som alla andra barn. Hon var svagare och hade lättare för att bli sjuk. Först trodde föräldrarna att det berodde på kalciumbrist, men eftersom hennes hälsa försämrades dag för dag tog de henne till slut till olika platser för behandling, men utan att uppnå något resultat.

1974 kom läkarna fram till att Wang hade en hjärnskada och de sade till hennes familj att hon endast hade några år kvar att leva. Wang överlevde emellertid, men efter en behandling i Shanghai fick hon en höftskada och 1980 började hennes ryggrad att växa snett.

På grund av sitt handikapp kunde Wang inte gå i vanlig skola och hon fick aldrig någon formell undervisning i sin barndom. Modern började istället undervisa henne i klassisk poesi redan när hon var tre år gammal. Till sin mors förundran kunde Wang känna igen tecken vid fem års ålder och snart började hon på egen hand lära sig det som andra barn lärde sig i grundskolan.

1995 började Wang skriva dikter genom att hålla en penna mellan tänderna. Föräldrarna berättar att hon ofta fick såriga läppar bara av att skriva ett enda tecken.

Den 11 november 1998 publicerade Wang sin första diktsamling, Ru Meng Ling (Mina morgonreflektioner), i tidningen Chaoyang Daily News. Fram till idag har hon skrivit nära 500 klassiska dikter och över femtio av dem har publicerats i olika tidskrifter.

Efter att Wang för tre år sedan fick tillgång till internet växte hela hennes värld. Hon har fått många online-vänner vilka hon dagligen kommunicerar med. Det är emellertid inte enkelt för henne att sitta framför datorn. Hennes armar måste viras fast vid stolens armstöd för att hon ska kunna hålla kroppen i styr. Ansträngningen som krävs för att skriva gör att svetten lackar i pannan och pinnen hon använder slits ut och måste bytas ungefär en gång i månaden.

Översatt och bearbetad från engelska