Hollywoodstjärna "förälskad" i Shen Yun
Tiffany Bolling och Richard Casares var på Shen Yun Performing Arts föreställning i Los Angeles Dorothy Chandler Pavilion. (Foto: Jana Li / SOH Rado Network)


Tiffany Bolling, sångerska och skådespelerska i Hollywoodfilmer som Ironside och Kingdom of the Spiders på 1970-talet, såg Shen Yuns föreställning på Dorothy Chandler Pavilion i Los Angeles med sin make, Richard Casares, den 26 januari.

– Jag är förälskad i Shen Yun, sade Tiffany Bolling.

Hennes man, Richard Casares, är tv-producent för Associated Television och har fått en Emmy och sju Emmy-nomineringar under de senaste fem åren. Han var också chef för Mike Love från The Beach Boys.

Paret sade att de berördes av all den historia och kultur som föreställningen omfattade.

Under och efter den kinesiska kulturrevolutionen som ägde rum 1966-1976, har många kinesiska kulturlämningar och traditioner förstörts. Även i dag fortsätter det Kinesiska Kommunistpartiet att använda kulturen som ett politiskt verktyg, och därmed kan inte autentiska kinesiska kulturella föreställningar ses i det dagens Kina.

Shen Yun Performing Arts grundades 2006 av en grupp kinesiska konstnärer bosatta utanför Kina vars verksamhetsidé var att återuppliva traditionell kinesisk kultur.

– Det är vackert att se den här sortens tradition. Fem tusen år av kinesisk kultur, du milde, det är mycket annorlunda, sade Casares.

– Det finns ingenting som detta; mycket, mycket unikt, sade Bolling.

I klassisk kinesisk dans uttrycker dansaren med sin hållning och rörelser dansens inre mening (yun). Teknikerna består av sofistikerade kombinationer av hopp, språng och volter. Ur den klassiska kinesiska dansen föddes akrobatiken.

– Jag visste inte att klassisk kinesisk dans är orsaken till mycket inom den olympiska idrotten, sade Bolling, och syftade då på gymnastik.

– Jag njöt av det oerhört eftersom jag är konstnär. Jag vet hur tufft det är för varje artist med att arbeta för att komma till den nivån, särskilt dansare.

Kina har 55 officiellt erkända etniska minoriteter och deras olika sätt att leva avspeglas i Shen Yuns dansrepertoar.

En historisk folkgrupp, Yi-folket, har en 3 000-årig historia. Ett av deras mest kända danssteg är ”Beating Buckwheat Step”, som har inspirerats av den årliga skörden.

Yi-folket är kända för sin benägenhet att fånga dagen genom att ”dansa ut” sina känslor under de dagliga aktiviteterna.

– Jag blev så glad över att se hur de gjorde sina dansföreställningar från de olika provinserna i Kina. Jag blev mycket ledsen över att de inte låter dessa vackra danser ses i Kina, sade Bolling.

– De är alla vackra, bara så vackra och mångfalden i dansen, sade maken Casares.

– Den andliga bakgrunden är underbar. Den har kulturens djup, och disciplin för att kunna framföra något så vackert och kan relateras till ditt liv, eftersom livet måste vara … disciplinerat, sade Casares.

Varje dans ackompanjerades även av en levande orkester. Tiffany Bolling sade att hon imponerades av ”orkestern och dansarna, och hur väl de arbetade tillsammans”.

– Allting i musiken är glatt och upplyftande. Jag tyckte det var härligt. Fantastiskt att få den här erfarenheten, sade Casares.

– Musiken är helt unik. Allt kring den är unikt eftersom de har västerländska och kinesiska instrument. Var annars? Ingen annanstans, tillade han.

Paret imponerades också av scenkostymerna. Alla Shen Yuns dräkter är handgjorda och designade efter de klassiska kinesiska klädstilarna, från kejserliga drakkläder och fenixkronor till tibetanska etniska kläder.

– Färgerna är vackra, särskilt fenixälvorna! Jag gillar dessa färger, sade Casares.

– Jag älskade gudarnas dans, Gods Dancing for the Gods, med alla männen som lyste i vitt, orange och turkos, sade Bolling.

– Dräkterna var vackra. Helt underbara pärlor. Jag kan inte vänta till nästa show, utbrast Bolling.

Ett av Shen Yun Performing Arts tre kompanier kommer till Las Vegas i mars.

– Res till Las Vegas. Det är värt din vikt i guld att åka dit, avslutade Tiffany Bolling.

Amelia Pang och SOH Radio Network rapporterade.

Översatt från engelska.

Shen Yun Performing Arts, med sin bas i New York, turnerar runtom i världen med uppdraget att återuppliva traditionell, kinesisk kultur. För mer information, se hemsidan www.shenyun2013.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times publiceras i 35 länder och på 21 språk.