Holländskt företagarpar satsar på pannkakor


Sveriges första holländska pannkakshus har öppnat i nordvästra Dalarna. Det holländska paret Peter Lucas och Hilje Blaauw står för idén som ska locka holländska turister till Dalarna för att äta pannkakor och äventyrsturista i den svenska naturen, skriver Mora Tidning (MT).

 
Pannkakshus är vanligt förekommande i Holland, cirka 350 stycken ryms på en yta av Dalarnas storlek och man äter pannkakor minst en gång i veckan.

Pannkakorna är betydligt större och serveras inte bara med sylt som vi är vana vid, utan med fyllningar som ost, lök, tomat eller kyckling. Ett holländskt pannkakshus kan ha upp till 100 olika fyllningar att välja mellan.

På Byråsens toppstuga i Malung serveras pannkakorna och paret Peter och Hilje ska med sitt företag Malungs Äventyr också erbjuda bland annat älgsafari och kanotpaddling. Företaget samarbetar även med andra företag för att kunna locka turister med bra aktiviteter både vinter och sommar.

Holländare tycker om att semestra i Sverige, så Peter och Hilje har vid flera tillfällen deltagit i olika turistmässor i Holland för att visa upp sitt resealternativ. Med Pannkakshuset hoppas de att landsmännen ska känna sig lite mera hemmastadda.

– Det här ska bli spännande. Jag hoppas att vi kan få både ortsbor och turister till vår servering och vi hoppas kunna locka en hel del turistande landsmän till bygden, säger Peter Lucas till MT.