Hollands koalitionsregering klar
Tre glada holländska partiledare presenterade regeringprogrammet och koalitionen för pressen den 30 september i Haag. De är Maxime Verhagen, kristdemokraterna CDA, ledaren för det liberalkonservativa partiet VVD Mark Rutte och ledaren för det holländska högerorienterade partiet PVV Geert Wilders. (Foto: Robin Utrecht / AFP)


På torsdagen presenterades i Haag den nya regeringen i Holland som består av en koalition mellan parlamentets tre största partier.

Det blir en minoritetsregering som bildas av liberala VVD och kristdemokratiska CDA, med stöd av Geert Wilders och hans parti Frihetspartiet PVV. Mark Rutte från VVD blir premiärminister.

Den nybildade regeringen utlovade kraftiga besparingar för att år 2015 nå balans i budgeten. Parlamentet ska minska antalet ledamöterna med en tredjedel, de lokala myndigheterna ska bli färre och statstelevisionens bidrag minskas kraftigt, rapporterar SR.

Invandrings- och islamfientlige Wilder har haft framgång med sin politik. I det nya regeringsprogrammet står att invandringslagarna ska skärpas, heltäckande huvudduk, som burka, förbjuds och klarar inte en invandrare ”integrationstentamen” dras uppehållstillståndet in.

Mer poliser blir det på de holländska gatorna, de ökända ”coffe-shops” ska bli stängda klubbar med medlemskort och maxhastigheten höjs till 130 kilometer i timmen.

Den nya regeringen är ändå inte klar att sätta igång sitt arbete, för CDA-partiet ska ha kongress under helgen och då ska detta godkännas. Partiledaren Maxime Verhagen känner sig dock säker på att svaret blir ja även om det finns motstånd mot att samarbeta med Wilders