Holländarna inbjuds att använda höghastighetskameror
En örn sitter på en Phantom höghastighetskamera. Forskare i Nederländerna inbjuder allmänheten att filma flygande fåglar och insekter med höghastighetsvideokameror. (Foto:David Lentink/Wageningen University)


En grupp holländska forskare har inbjudit allmänheten att använda den senaste höghastighetsvideotekniken för att spela in flygande fåglar, fladdermöss, insekter och till och med frön.

Inbjudan kom efter att Flight Artist Team, som leds av forskaren David Lentink på universitetet i Wageningen i Nederländerna, vann det årliga nederländska akademipriset den 27 oktober.

Priset på 100 000 euro kommer att användas till inköp av videokameror med extremt hög hastighet, sade gruppen i ett pressmeddelande. Kamerorna kan filma i infrarött ljus och med specialutrustning kan de avslöja detaljer som är osynliga för blotta ögat.

Den snabbaste hastigheten med High Definition kvalitet är 7 500 bilder per sekund, 300 gånger snabbare än en vanlig kameras.

Hittills har mer än 700 personer anmält sitt intresse att ansluta sig till projektet som ger allmänheten möjlighet att göra spektakulära filmer som hittills endast professionella dokumentärfilmare kunnat göra sade gruppen.

Bilderna kommer att finnas tillgängliga på en särskild webbplats www.flightartists.wur.nl och på YouTube.

Bilder från Lentinks tidigare forskning har använts på omslaget till tidskrifterna Nature och Science.

Se en video som fångats av kamerorna på http://bit.ly/924egQ,” target=”_blank”>http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45435/