Holiday Wonders inleddes i Baltimore
Avslutningen på årets första föreställning av Holiday Wonders i Baltimores Lyric Opera House den 18 december. (Lisa Fan/The Epoch Times)


Publiken bjöds på ett glimrande uppträdande med kinesisk dans, musik och konst då föreställningen Holiday Wonders gick upp på Lyric Opera House i Baltimore igår. Artisterna i gruppen Divine Performing Arts hänger sig åt att återigen ge liv till den kinesiska kulturens höjdpunkter i dess femtusenåriga historia.

– Kulturen utgör folkets rötter. Genom konsten minns vi det förflutna, sade produktionsledaren Peijong Hsieeh.

Innan föreställningen började var förväntningarna höga hos dem i publiken som tidigare år sett föreställningen.

– Det var väldigt rörande. Det blir en sensation, tyckte Chin-Chung Hsu, ledamot i den taiwanesiska regeringen och representant för taiwaneser i Baltimore.

Föreställningen börjar med en drömsk scen från Tangdynastin – den tid som många hänvisar till som Kinas gyllene era och där kulturen ansågs vara inspirerad av det gudomliga. I dansen ”Skapelse” av Vina Lee, skildras hur de kinesiska människorna förr i världen stod i nära relation med himlen och naturen.

I öppningsscenen stiger himmelska varelser från ovan ned till världen. En Buddha har avslöjat att han tänker bege sig till jorden för att ge lycka till människorna. Han bjuder in de andra att följa med. Därefter dyker han upp i Tangdynastin som kejsare!

Scenen tycks väcka upp åskådarnas sinnen med en känsla av beundran och storslagenhet då de praktfulla varelserna stiger ned i den mänskliga världen. På jorden rör sig samma dansare i kungliga, ”hårda” former vilket står i kontrast till deras svävande dans i himlen.

I ”Tanghovets trumslagare” av Michelle Ren, visas kraften i Tangdynastin på ett annat sätt. Trummorna spelade en viktig roll i den kinesiska kulturen och ansågs kunna skrämma bort onda andar. I strid blev fienden skrämda av ljudet och synen av de mullrande Tangtrummorna.

Helen Sze McCarthy, från världsorganisationen för Vietnam, Burma och Laos, är en återkommande gäst:

– Jag kommer vid varje show. Jag hoppas att det aldrig ska ta slut, jag kan sitta här hela natten!

Översatt från version