Högutbildade akademiker i Kina tävlar om jobb som trafikpoliser
Trafikpolis i Peking. Partitjänstemän i Chongqing har börjat utbilda personer med höga akademiska titar till trafikpoliser. (Foto: Frederic J. Brown/Getty Images)


För att ”upprätthålla stabilitet” och hålla arbetslösheten under kontroll har kommunistpartiets tjänstemän i Chongqing i sydvästra Kina börjat utbilda akademiker med doktorstitlar till trafikpoliser.

Chongqingpolisen har samarbetat med ledande universitet som China Medical University, Southwest University, Chinese People’s Public Security University, China Criminal Police University, Dalian Maritime University, med flera. De menar att de nya rekryteringarna kommer hjälpa till att förbättra kvalitet på polisstyrkan.

Enligt polisföreträdare i Chongqing har 79 procent av  de 1250 nya poliser, som anställdes den 17 september, masterexamen eller högre. 40 stycken har doktorstitlar. 70 procent av rekryterna som fullbordat sin utbildning kommer att få jobb som trafikpoliser och de återstående kommer att hamna på lokala polisstationer. Tanken är att man ska kunna garantera att man har 800-1000 patrullerande trafikpoliser dygnet runt.

Zhu Xinxin, tidigare redaktör på Folkets radiostation i Hebei, kommenterade att programmet är ett resultat av att kommunistpartiet använder sitt monopol över utbildningssystemet för att lösa de väldiga arbetslöshetsproblemen i landet.

– Att ha jobb som trafikpolis är åtminstone en ”risskål av stål” [alltså en statlig anställning som garanterar ens försörjning]. I nuläget spelar det ingen roll vad du har för utbildning för arbetslösheten har gjort folk så desperata att de inte bryr sig om huruvida deras jobb har något med deras utbildning att göra.

Jiao Guobiao, biträdande professor vid Peking University, ifrågasätter huruvida Kina har de ekonomiska resurserna att anställa ”enastående studenter” som trafikpoliser.

– Att utbilda så här många högt kvalificerade akademiker och sedan låta dem bli trafikpoliser har en mycket olycklig effekt. Har vi verkligen så stora resurser i vårt land att vi kan låta högutbildade bli trafikpoliser? Jag menar att det här är en fullständigt orimlig fördelning av ekonomiska och utbildningsmässiga resurser.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43130/