Högt uppsatt partitjänsteman utreds för korruption
Li Chuncheng, misstänkt för korruption, har gripits och förhörs under den så kallade shuanggui-processen. Li är en välkänd medhjälpare till den förre säkerhetschefen Zhou Yongkang, och han är det första målet på hög nivå i en ny antikorruptionskampanj. (Foto: Weibo.com)


En antikorruptionskampanj som drogs igång efter den 18:e partikongressen har nu slagit till mot sitt hittills högst uppsatta mål. Det är Li Chuncheng, känd medhjälpare till Kinas förra högsta ledare för inhemsk säkerhet, Zhou Yongkang, som nu har gripits och förhörs.

Den 4 december kom preliminära rapporter om att Li satts under shuanggui, en förhörsmetod som tillämpas internt inom partiet, mot partitjänstemän. Nyheten dök upp på Xinhua, den kinesiska regimens officiella nyhetsbyrå, men togs ner. Annan kinesisk rapportering om ämnet ligger dok fortfarande kvar.

Li verkar vara det första högt uppsatta målet för nye partiledaren Xi Jinpings antikorruptionskampanj, som ska rensa upp i partiet.

Xi hade varnat partiet att han tänkte  göra något åt korruptionen. I ett tal på ett studiemöte för den nybildade politbyrån sade han: ”Många fakta säger oss att korruptionen med tiden blir allt värre, och till sist kommer den oundvikligen att göra slut på partiet och förstöra landet. Vi måste vara vaksamma!”

Xi kallade de senaste korruptionsfallen inom partiet ”extremt förkastliga” och ”förfärliga att se”.

Inom den kinesiska politikens värld kommer straffandet av Li sannolikt att ses som ett slag mot hans mentor Zhou Yongkang, den före detta mäktige ledaren för Kinas inre säkerhet. Men om Li var ett bondeoffer från Zhous sida, eller om det faktum att han nu förhörs tyder på att en bredare anlagd kampanj mot partiets hökar är på gång, återstår att se.

Zhou är i sin
tur den tidigare regimledaren Jiang Zemins skyddsling, och fick enorma maktbefogenheter under sin tid som säkerhetschef. Positionen som sekreterare för det politisk-rättsliga utskottet, som Zhou kontrollerade, har nu gjorts mindre tung i det senaste ledarskapsbytet i och med partikongressen.


Kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping, i september. En antikorruptionskampanj har sjösatts av Xi  bara en månad efter hans tillträde. (Foto: Feng Li/Getty Images)

Kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping, i september. En antikorruptionskampanj har sjösatts av Xi bara en månad efter hans tillträde. (Foto: Feng Li/Getty Images)

Zhou hade tjänat som chef för politisk-rättsliga utskottet och som medlem av politbyråns ständiga utskott, den lilla grupp som styr partiet. Kombinationen gjorde att han i princip inte svarade inför någon, och hjälpte till att göra politisk-rättsliga utskottet till ett andra maktcentrum inom partiet.

Chefen för politisk-rättslga utskottet sitter nu i den 25 man starka politbyrån, och inte i det sju man starka ständiga utskottet, vilket ska garantera att den mäktiga organisationen och dess nya chef hålls i schack.

Nyheten kom ut på måndagen, och på tisdagen dök Li inte upp på ett propagandamöte som han skulle ha deltagit i.

Finanstidningen Caijing rapporterade att Li anses vara involverad i potentiell korruption kring Chengdu Industry Investment Group, som leds av affärsmannen Dai Xiaoming. I september rapporterade Caijing att Dai satts under partiets disciplinutredning, och att han kan ha gett dem information om ett antal partitjänstemän.

Enligt tidskriften Foreign Reference är Li den ”främsta affärsmedhjälparen till Zhou Yongkang och hans son”. Enligt tidskriften Minjgjing övervakade Li deras ekonomiska intressen inom fastigheter, olja och annat.

”Det här är det största tigern som hittills har nerlagts i antikorruptionskampanjen, och det sätter även en standard för den framtida korruptionsbekämpningen,” sade en insider till Mingjing.

Li har varit i Sichuan sedan slutet av 90-talet, och var partichef i huvudstaden Chengdu mellan 2003 och 2011. Han blev biträdande partichef i provinsen 2011. I år, på den 18:e partikongressen, blev Li suppleant till kommunistpartiets centralkommitté, den församling som officiellt väljer partiets högsta ledning.

Aktierna i mediaföretaget B-Ray Media, som Li varit involverad i, föll med nästan 10 procent den 4 december, när nyheten om utredningen mot Li kom ut.

Mingjing skrev att, detta, enligt en av deras källor, har ”väckt stor oro hos storebror bakom kulisserna, den nyligen pensionerade chefen för politisk-rättsliga utskottet, Zhou Yongkang.”

Översatt från engelska