Högt blodtryck största riskfaktorn bakom stroke – men livsstilsförändringar kan ha stor betydelse
Stress och högt blodtryck är ett par av de kända riskfaktorerna bakom uppkomsten av stroke. Meditation har visat sig ha mycket god effekt när det gäller att sänka blodtrycket. Bilden visar en mediterande flicka i USA.(Foto: AFP/Alejandro Pagni)


Högt blodtryck är den viktigaste av de tio riskfaktorer bakom 90 procent av strokefallen, enligt en ny internationell studie. Men det finns mycket man kan göra för att förebygga stroke.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Enligt Strokeförbundet insjuknar 30 000 människor i stroke i Sverige.

I en internationell studie har Martin J O`Donell, professor Denis Xavier och flera andra forskare från flera länder granskat 3000 strokepatient från 22 olika länder för att jämföra patienternas riskfaktorer.

Samtidigt gjordes kontroller på lika många friska personer.

Deltagarna fick svara på frågor och genomgå en hälsoundersökning. Alla riskfaktorer vägdes in för att göra en bedömning vilka risker som spelar in i uppkomsten av stroke. Studien som fått det passande namnet Interstroke-studien och har publicerats online i tidskriften Lancet.

Riskfaktorer var högt blodtryck, rökning, bukfetma, dålig kost, låg fysisk aktivitet, diabetes, alkoholintag, psykosocial stress, depression, hjärtsjukdomar, blodfettsrubbningar. Dessa riskfaktorer hade alla betydelse för ischemisk stroke (blodpropp i hjärnan), medan högt blodtryck, rökning, bukfetma, dålig kost och alkoholintag var betydande riskfaktorer för intracerebral hjärnblödning.

Forskarlaget kom fram till att tio riskfaktorer var förknippade med 90 procent av strokefallen.

Riktade interventioner mot riskfaktorer är av stor betydelse. En hälsosam livsstil kan minska förekomsten av stroke, sammanfattar forskarna.

Tidigare studier har visat att det går att sänka blodtrycket utan att behöva äta vanliga blodtrycksmediciner. Meditation, yoga och qigong kan sänka blodtrycket – utan biverkningar.

Bland annat har en studie som gjorts vid Medical College of Wisconsin i Milwaukee i samarbete med Institutet för naturmedicin och prevention vid Maharishi  University of Management i Iowa, visat att patienter med kranskärlssjukdom som praktiserade Transcendental meditation hade en nästan 50 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt och stroke jämfört med en kontrollgrupp som inte mediterade.

Andra viktiga faktorer som kan bidra till att sänka blodtrycket är viktminskning, minska saltintaget, dricka mindre kaffe och alkohol, sluta röka och börja motionera.