Högsta hotnivå i Storbritannien
Personal och passagerare flyr Glasgow flyplats efter bilattacken i lördags. Storbritanninen har infört högsta säkerthetsläge efter helgens hotfulla händelser i London och Glasgow. (AFP/KIERAN DODDS)


Storbritannien höjde på lördagskvällen den nationella hotnivån till högsta möjliga sedan det bekräftats att attacken mot flygterminalen i Glasgow hade samband med bilbomberna i London dagen före.

– Jag kan bekräfta att centrum för terrorismanalys (JTAC) har höjt den nationella hotnivån till kritisk. Detta är gensvaret till händelserna under de sista 48 timmarna. Lämpliga säkerhetsåtgärder har genomförts, sade inrikesministern Jacqui Smith i ett meddelande.

Detta är den högsta säkerhetsnivån och innebär att en attack mot landet är överhängande.

Vid cirka klocka 15.15 kraschade en jeep in i flygterminalen på Glasgows flygplats och orsakade en häftig brand och kaos bland flygresenärerna. Alla avgångar ställdes in och vägen till flygplatsen spärrades av.

Attacken på Glasgow flygplatsen kom utan förvarning. Bilen som var en Jeep Cherokee brann vid kollisionen mot terminalen. Säkerhetstjänsten var snabbt på plats och kunde gripa två män. En av dem fick allvarliga brännskador och vårdas nu på sjukhus. Ett ögonvittne på platsen skadades också i attacken.

Incidenten i Glasgow inträffade bara en dag efter att två bilbomber upptäcktes i centrala London.

I fredags fick människor i centrala London uppleva hotet av två möjliga bilbomber. Polisens bombexperter kunde dock desarmera dem.

Klockan ett på fredagsmorgon såg personalen från Londons ambulanstjänst något som liknade rök på insidan av en Mercedes utanför nattklubben Tiger Tiger i Haymarket, Picadilly. Polisen kallades till platsen. Sprängämnesexperter som undersökte bilen fann stora mängder bensin och spikar ihop med ett antal gasbehållare.

Biträdande poliskommissionär Peter Clarke sade på en presskonferens i fredags att experterna oskadliggjorde någon form av detonator.

Samma dag fick polisen reda på att det fanns en annan bil som väckt misstänksamhet. Bilen var en Mercedes modell 280E och hade bogserats till en uppställningsplats i Hyde Park cirka klockan 03.30 för att den stått felparkerad i Cockspur Street mellan Haymarket och Trafalgar Square, ganska nära den första bilen.

Vid en undersökning visade det sig att bilen var utrustad med liknande material som fanns i den andra bilen. Både bilarna var preparerade som bilbomber.

Willie Rae, polischefen på Strathclydestationen i Glasgow sade på en presskonferens i lördags kväll att incidenten i Glasgow var sammankopplad med händelserna i London dagen innan.

Han uppmanade allmänheten att komma fram med uppgifter ifall de iakttagit något misstänkt utanför flygterminalen, speciellt män i åldern tjugo till trettio år.