Högsäsong för tryffeljakt
Med kännarmin kollas tryffelskörden i Frankrike vid förra årets tryffelmarknad i Lalbenque. (Foto: Eric Cabanis / AFP)


Nu skördas den gotländska tryffeln och den håller högklassig kvalité.

Tryffel odlas under jord och var odlingsplatserna på Gotland finns är en bevarad hemlighet. En tryffel blir stor och med ett kilopris på 10 000 kronor kan man förstå det. Som tur är behövs det inte så många gram av den i maträtterna då den räknas som en krydda.

Turistnäringen på Gotland har å sin sida hittat en ny inkomstkälla. Nu kan man som turist åka på tryffelsafari för att jaga tryffel, äta tryffel och laga till tryffeln. Skördetiden kan vara ända fram till jul.

Tryffeln, som växer under jorden, kan spåras av specialtränade hundar eftersom de har ett suveränt luktsinne. Många växtplatser har på detta sätt upptäckts på Gotland och Öland.

I södra Frankrike växer det vildväxande svart tryffel. 1978 upptäckes den även i Sverige, på Gotland. Den svarta tryffeln ansågs då vara utrotningshotad.

Christina Wedén, botaniker, insåg i slutet av 1990-talet att det fanns förutsättningar för odling av den svarta tryffeln i Sverige. Tio provplanteringar startades med 250 bourgognetryffelplantor.

När kvalitén på den odlade tryffeln i ett blindtest senare testades i Frankrike, fann man att svensk och fransk tryffel klassas lika högt, det skriver Tryffelföreningen på sin hemsida.

När Wedén 2004 publicerade sin doktorsavhandling vid Uppsala universitet visar det sig att odlingsmetoder avgör vilken art som finns på Gotland. Den skiljer sig från kontinentens tryfflar, vilket troligen är en anpassning till klimatet.

Eftersom tryffeln växer under jorden tillhör den markägaren och ingår alltså inte i allemansrätten.