Höga nordkoreanska tjänstemän reser i hemlighet till Kina
Varningsskyltar längs gränsen mellan Kina och Nordkorea. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


En högt uppsatt nordkoreansk tjänsteman sågs anlända till Peking den 13 juni. Källan uppgav att denna tjänsteman sätts i samband med den nyligen utsedda efterträdarens mor, Ko Young-hee.

Även om det kinesiska kommunistpartiet (KKP) starkt fördömde Nordkoreas uppskjutning av kärnvapenmissil, avslöjar Nordkoreas högt uppsatta tjänstemäns täta besök till Kina KKP:s dubbelroll i den internationella gemenskapen.

Enligt Sydkoreas Yonhap News Agencys reportage bevittnade en sydkoreansk diplomat i Kina ankomsten av den nordkoreanska tjänstemannen på Pekings internationella flygplats. Den sydkoreanska diplomaten var själv på flygplatsen för att ta hand om premiärminister Han Seung-soos hemresa. Han såg den nordkoreanska tjänstemannens entré genom VIP-rummet och såg att han eskorterades av fem KKP-fordon på väg mot Peking.

Denna nordkoreanska tjänsteman har identifierats som Kim Yong-chun, en rådgivare till Kim Jong-il och en medlem av Ko Young-hees fraktion. Ko Young-hee är mor till Kim Jong-ils efterträdare, Kim Jong-un.

Kim Yong-chun var chef för generalstaben i Nordkoreanska folkets armé mellan 1995 och 2007. Han var vice ordförande i den nationella försvarskommissionen, en högre rang i den nordkoreanska armén. Den 11 februari 2009 utnämdes han till försvarsminister.

Utöver detta rapporterade Japan’s Asahi Shimbun den 20 juni att Kim Jong-ils son, Kim Jong-un, besökte Kina förra veckan. Vid besöket träffade han president Hu Jintao som speciell ambassadör för sin far. Enligt uppgift avslöjade Kim Jong-uns assistent till KKP, att Kim Jong-un är handplockad efterträdare till Kim-dynastin.

Vissa sydkoreanska analytiker tror att dessa täta besök av nordkoreanska tjänstemän till Kina tydliggör KKP:s betydelse för Nordkorea och KKP:s dubbla roll i det internationella gemenskapet.

Enligt den japanska tidningen Yomiuri Shimbun levererar KKP för närvarande 80 procent av Nordkoreas råolja och konsumtionsvaror och kontrollerar livlinan till Kim Jong-ils regim.

Kinas bistånd till Nordkorea har ökat kraftigt under senare år. KKP försåg Nordkorea med två miljarder dollar bara under 2005 och utlovade sammanlagt 7,5 miljarder US-dollar till regimen mellan åren 2006 – 2010.

Sydkoreansk statistik visar att under 2008 nådde Kinas totala handel med Nordkorea en historiskt hög siffra på 73 procent av Nordkoreas totala handelsvolym.

Utöver mat och material är Nordkoreas kärnvapen- och missilteknologi samt råvaror huvudsakligen importerade från Kina. Varje år levererar KKP till Nordkorea 70 procent av bränslet för deras uppskjutningar av missiler.

Enligt en insider hos Kinas departement för kärnkraftsindustri har all relevant kärnkraftsteknik och tekniska utbildningar av nordkoreaner ordnats och utförts av KKP. I själva verket kontrollerar KKP alla viktiga råvaror, teknik och personal i Nordkoreas nukleära utveckling. Vissa nukleära experiment fullbordades i hemliga kärnvapenbaser i Kina.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18312/