Hög al-Qaidaman påstås dödad i Irak
Majoren General William Caldwell (h), kommendör av de multinationella styrkorna i Irak berättar under presskonferensen om att en al-Quida man hade dödats. (Foto:AFP/Ahmad Al-Rubaye)


USA-militären i Irak säger sig ha dödat en landets al-Qaida-ledare. Mannen, Muharib Abd al-Latif al-Juburi, sades vara al-Qaidas ”informationsminister” i Irak och delaktig i kidnappningarna av en rad utlänningar.

Al-Juburi anklagades också för att ha varit starkt delaktig i kidnappningarna av de båda amerikanerna Jill Carroll och Tom Fox och flera andra utlänningar. Han dödades den 1 maj utanför samhället Taji norr om Bagdad, sade USA:s högste militäre talesman i landet generalmajor William Caldwell. Liket hade identifierats med hjälp av dna-analys.

Däremot sade militären sig inte veta något om att också en annan hög al-Qaida-ledare i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, skulle ha bragts om livet. Uppgifter om detta lämnades tidigare på dagen av Iraks vice inrikesminister Hussein Kamal.

Jill Carroll, journalist
på den amerikanska dagstidningen Christian Science Monitor, rövades bort i januari 2006 och kvarhölls i 82 dagar innan hon släpptes. Den kristne fredsaktivisten Tom Fox kidnappades i november 2005. I mars året därpå hittades han död.

Inte heller sade generalmajor Caldwell sig ha någon information om Abu Ayyub al-Masri, al-Qaidas ledare i Irak. Irakiska tjänstemän har hävdat att al-Masri dödades i en intern strid mellan rebeller norr om Bagdad för några dagar sedan. USA-militären har inte kunnat bekräfta detta, och något lik har inte påträffats.