Hjo - en pärla vid Vättern
Trähus vid kullerstensgata. (Foton: Jenny Ljungkvist, Epoch Times)


Människor strosar omkring i hamnen och längs Hjos gator. Stämningen är avslappnad och det verkar som att folk trivs här och drar ner på tempot. Det är lätt att förstå att människor vill komma hit sommartid. Hjo är en liten pittoresk trästad som ligger precis vid Vättern.

Närheten till vattnet präglar hela staden. Det tar inte många minuter att gå från centrum till ett promenadstråk som ligger vid sjön. Söder om staden ligger den fina så kallade strandpromenaden. I norr finns gång och cykelvägar i Hjos stadspark.

Förutom vattnet bidrar de ovanligt många och fina trähusen till stadens charm. På 1900-talet revs många av Sveriges gamla träbebyggelser men i Hjo har man bevarat en stor del av den. Det är för detta fina bevarande som Hjo fått en hedersmedalj av Europa Nostra. Husen är från 17, 18 och 1900-talet och är en unik kulturskatt. Hjos historia går så långt tillbaka som medeltiden. I den äldre stadskärnan kring stora torget kan man uppleva det oregelbundna medeltida gatunätet. I den småskaliga bebyggelsen ligger små innergårdar och hus med blommande trädgårdar. För att behålla den äldre charmen anpassar man idag ny bebyggelse till den gamla. Man använder färg, form och material som passar in i stadens tradition. 

Hjos stadspark är en levande park. Barn leker på lekplatsen, man spelar tennis, sitter vid ett bord vid sjön, äter på en uterestaurang eller promenerar. I parken kan man se ståtliga sekelskiftesvillor torna upp sig på rad. De byggdes på den tiden då Hjo var en välbesökt kurort. I en av villorna finns nu Hjos stadsmuseum och i en annan byggnad (Villa Eria) har man nu vandrarhem.

Åker man till Hjo får man inte missa att äta glass. I Gula Paviljongen vid Hjo-ån säljs den så kallade Österhagenglassen som tillverkas på grädde och ägg från ekologiska gårdar. I glassen finns bara naturliga ingredienser. Hallonglass är tex. gjord med ekologiska hallon. Ta bara inte miste på den här glassen och den som säljs i hamnen. I hamnen serveras vanlig industritillverkad glass och konceptet handlar där om att servera glass på olika menyer. 

–Man ska i alla lägen tänka på vad man äter, säger Inger Hersby som tillsammans med sin man tillverkar Österhagenglass. I snart tjugo år har de tillverkat glass som nu säljs i butiker bl.a. i Skaraborg, Stockholm och Göteborg. Glassen har fått utmärkelser från tidningen Gourmet och Gastronomiska akademin. Strängnäs kommun har också tilldelat Österhagens glass ett miljöpris för att man tillverkar glass med enbart ekologiska och naturliga råvaror. Den 13 augusti kommer man anordna ”Glassens dag”. 

–På morgonen bjuder vi då på champagnefrukost som består av champagnesorbet och jordgubbar. En del människor har tidigare år blivit förvånade och undrat om det är på riktigt, och det är det, säger Inger och skrattar. 

–Vi kommer senare på dagen att ha glassmingel och visa hur glassen tillverkas, förklarar hon. 

För den som är hungrig på annat än glass går det att köpa färsk och nyrökt fisk i hamnen. Där säljs bland annat sik, röding, och lax. På restaurang ”Bryggan” kan man också äta god mat. Här har man då och då olika artistuppträdanden. 

I hamnen kan man också se en av Sveriges äldsta och bäst bevarade ångbåt. S/S trafik heter den. På söndagar nu under sommaren gör den turer till Visingsö, Vadstena och Hästholmen. Om man vill åka med kan man boka en tur genom att ringa till Hjos turistbyrå.

I stadens två tempererade utomhusbassänger, som ligger bredvid hamnen kan man bada gratis. Där finns också en liten plaskpool för familjer med mycket små barn. Nära poolerna och bredvid de färgglada badhytterna ligger en liten strand vid Vätterns vatten. Där kan man också bada om man vågar sig på lite kallare vatten. 

I Hjo finns också en del butiker, ateljéer och gallerier där olika konstnärer har sina konstverk. Det går att hitta tavlor, keramik och hantverk av till exempel glas och silver. Varje år anordnas en stor hantverksmässa där hantverkare från hela landet samlas och säljer sina verk i olika stånd. Mässan brukar vara i juli.


Strandpromenaden.

Strandpromenaden.


Café Vete och Råg vid stora torget.

Café Vete och Råg vid stora torget.


Glasstillverkaren Inger Hersby med en nöjd stamkund, Lennart Nilsson och en Österhagenglass.

Glasstillverkaren Inger Hersby med en nöjd stamkund, Lennart Nilsson och en Österhagenglass.


Gula Paviljongen där Österhagenglass säljs.

Gula Paviljongen där Österhagenglass säljs.


Hamnen.

Hamnen.


I stadsparken finns bänkar med sjöutsikt.

I stadsparken finns bänkar med sjöutsikt.


Badhushytter nära hamnen.

Badhushytter nära hamnen.


Ny hamn.

Ny hamn.