Hjälp till Somalia från oväntat håll
En stor familj anländer till ett provisoriskt läger för de som drabbats av torkan och svälten, den 13 augusti 2011, i Mogadishu, Somalia. (Foto: John Moore/Getty Images)


Krisen i Somalia har blivit så pass akut—med uppskattningsvis 3,2 miljoner människor nu på gränsen till svält—att hjälpen kommer från oväntade håll.

I fredags tillkännagav regeringen i Somaliland att man för första gången tänker erbjuda hjälp till en annan stat. Somaliland är en utbrytsregion i nordvästra Somlia vid Adengolfen. Området förklarade sig självständigt 1991 men har aldrig blivit internationellt erkänt som ett eget land. Ändå har den 3,5 miljoner stora befolkningen sin egen fungerande regering, olikt Somalia, med egen valuta och med en nationell infrastruktur som arbetar oberoende av Somalia.

Myndigheterna i Somaliland säger att de kommer att ”samarbeta med det internationella samfundet” för att hjälpa de svältdrabbade somalierna, rapporterar media i Somaliland. Man kommer också att skapa en humanitär kommitté för hanteringen av Somalias behov.

Situationen i Somalia har blivit värre under de två senaste månaderna. Fem regioner i söder bedöms nu officiellt lida av svält. Det är tre fler än den 20 juli.

FN-chefen för humanitära ärenden, Valerie Amos, besökte Banadirsjukhuset i huvudstaden Mogadishu i lördags och beskrev scenerna hon bevittnade som ”hjärtskärande”.

– Barnen är så svaga att de inte orkar lyfta sina huvuden och deras mödrar är förtvivlade, sade hon enligt ett pressmeddelande från FN.

Men samtidigt som det förekommer mängder av hjärtskärande berättelser, kan man även finna en del solskenshistorier. En 11-årig pojke i Ghana, Andrew Adansi Bonnah, blev så berörd av bilderna han såg på tv att han satte igång en insamling med mål att samla in 80 miljoner kronor, enligt Ghanas nyhetsbyrå. Trots att han ännu endast fått in mindre än 5 000 kr hoppas han kunna involvera affärsmän och filantroper. Han har redan träffat FN-organisationer såsom UNICEF och World Food Program. 

– Jag låter allmänheten få kunskap om tillståndet hos de somaliska barnen och jag sätter upp den här fonden så att man kan hjälpa till och bidra pengar, berättar Andrew för GNA.

Översatt från engelska