HIV ökar i Kina, ämnet känsligt för regimen


Enligt Reuters meddelade nyligen det kinesiska hälsoministeriet att antalet rapporterade fall av hiv och aids i Kina har ökat med 30 procent i år, och man fruktar att det börjar sprida sig från de tidigare kända riskgrupperna, såsom injicerande narkomaner, till den allmänna befolkningen. Samtidigt verkar regimen, enligt en annan Reutersrapport, ha lagt locket på en konferens om blodsäkerhet, AIDS och mänskliga rättigheter som skulle ha hållits i Peking.

Det kinesiska hälsoministeriet konstaterade i ett uttalande på sin hemsida att antalet kända fall av hiv ökat från 144 089 vid förra årets slut, till 183 733 vid slutet av oktober i år. Av dessa kända och uppföljda fall har drygt 40 000 utvecklats till aids. Hälsoministeriet menar att en tillförlitligare rapportering kan utgöra en del av ökningen, men konstaterade också att bland annat den ökade förekomsten av smittade gravida kvinnor i de allvarligast drabbade områdena, som södra Yunnanprovinsen, pekade på att viruset faktiskt verkar sprida sig allt mer till den allmänna befolkningen.

FN kallade hiv-epidemin som framför allt härjar bland droganvändare för "alarmerande" i sin omfattning, och enligt deras egna beräkningar kan så många som 650 000 kineser vara smittade.

Trots detta fortsätter hiv- och blodsmitta i allmänhet att vara ett känsligt och tabubelagt ämne i Kina, som Epoch Times tidigare rapporterat. Nyligen skulle en konferens vid namn "Blood Safety, Aids and Human Rights” ha hållits i Peking, organiserat av Aizhixing-institutet. Aktivister som arbetat för de blödarsjuka som smittats av hiv till följd av dåliga rutiner kring blodgivning skulle delta, men konferensen stoppades, då Aizhixing-institutets chef, Wan Yanhai fick besök av polisen, och senare försvann med dem, enligt vad en källa rapporterat till Reuters. Han ska ha ringt institutet och sagt att konferensen skulle ställas in, men i övrigt inte hörts av sedan dess. Enligt en källa nära institutet har man via advokat krävt en förklaring och upplysningar om vad som hänt med Wan, men när Reuters kontaktade distriktspolisen i Peking sade man sig inte känna till vare sig Wans gripande eller konferensen.

Förklaringen till händelsen kan finnas i att det stora antalet massprotester av olika slag på sistone i Kina gjort regimen mycket vaksam gällande oberoende organisationer, särskilt om de driver känsliga frågor som innefattar personer som anser att deras rättigheter kränkts av myndigheterna. De blödarsjuka som smittats av hiv genom dåliga rutiner vid blodhantering är dubbelt bekymmersamma, eftersom de inte bara anser att myndigheterna bär en skuld till att de smittats, utan även upplever sig förbisedda och kränkta i sitt dagliga liv. Senast i april gick polisen in och avbröt en presskonferens i Shanghai som hölls av blödarsjuka som fått hiv via blodtransfusioner.

http://www.theepochtimes.com/news/6-11-22/48436.html
http://www.theepochtimes.com/news/6-11-25/48540.html