HIV-epidemin bör klassas som en katastrof


Hiv har tagit 25 miljoner liv och 12 miljoner barn i Afrika har blivit föräldralösa. Nu vill Röda Korset att hiv/aids-epidemin bör klassas som en katastrof.

I en ny rapport från Röda Korset och Röda Halvmånen, World Disasters Report, sägs att FN:s definition av en katastrof passar in på hiv.

– Epidemin berör så många att bara i fjol dog två miljoner människor och 7 000 smittas varje dag och den sprider sig på bred front i samhället. Det kvalificerar för att kalla den katastrof, säger Christer Zettergren, generalsekreterare på svenska Röda Korset, till TT.

Enligt Christer Zettergren är kombinationen av krig eller naturkatastrofer och hivsmitta extra farlig, eftersom det kan orsaka att de smittade inte får den näring de behöver. För att kunna tillgodogöra sig bromsmediciner behövs en god näringstillförsel.

Han oroas över den tystnad som i dag omgärdar hiv/aids och att de smittades situation som särskilt utsatta måste föras fram.

Christer Zettergren är mest oroad över epidemins omfattning och att det inte finns något vaccin.

– Och att vi inte har hittat något botemedel. Efter ett kvarts sekel med viruset finns fortfarande inget vaccin, säger Zettergren till TT.

Källa: Dagens Medicin