Hitta gott kaffe var man än är
Du kan hitta maskiner för kaffebryggning i alla välförsedda kaféer runt om i världen. (Foto: Med tillstånd av La Marzocco USA)


Jag anser att färskt bryggt kaffe, precis som du vill ha det, antingen hemma eller på ditt café, är vardagslyx.

Vad skall du göra om du flyttar till en ny stadsdel eller om du reser utomlands? Tyvärr är oddsen emot dig, att du av en slump ska hitta ett fantastiskt kaffeställe.

Är du på semester kommer du troligen inte att få mycket hjälp av din receptionist på hotellet. Det är förvånande att hotellen vet så lite om specialkaffe och inte kan förstå hotellgästens frustration när denne vill hitta ett oberoende café utan blir hänvisad till närmaste cafékedja.

Du måste ta reda på saker i förväg eller åtminstone ha ett tränat öga för vad man ska titta efter för att undvika att bli besviken. Att betala mycket pengar för dåligt kaffe blir snabbt mycket irriterande.

Här kommer två råd för att du skall få ditt kaffe som du vill ha det.

Råd 1: Gör som proffsen

När du är på resande fot leta efter det bästa caféet och skaffa sedan ett hotell i närheten. Då får du gott kaffe varje dag och goda råd från den som tillagar kaffet, den så kallad baristan. Det vinner du stort på.

Råd 2: Utrustning

Du kanske har märkt att de bättre caféerna har investerat i bra utrustning. Om du hittar espressomaskiner tillverkade av La Marzocco, Synesso, Kees Van Der Westen, börjar du ana att du har hittat ett ställe som motsvarar dina förväntningar. 

Nu när du har hittat en lämplig cafékandidat, är det dags att observera baristan innan du bestämmer vad du skall dricka.

Om baristan är stolt över sitt arbete packar han till kaffet, rensar kaffefiltret efter varje kopp från gamla kafferester och rengör stänkskärmen mellan varje kopp, då kan du beställa din älsklingsespresso. Om så inte är fallet kan filterkaffe vara säkrare eller kanske skall du beställa en kopp örtte.

Det finns fantastiska appar så alla kaffeälskare kan hitta gott kaffe på deras nästa resa. Ett exempel på det är Beanhunter, en websida där man delar med sig av sina fina kaffeerfarenheter världen över och hjälper dig att upptäcka oberoende kaféer.

Jag önskar dig lycka till med att hitta gott kaffe.

Adam Craig är en australier som nyligen öppnade ett café i Amsterdam, Lot Sixty One Coffee Roasters, efter att ha sålt av sina två caféer i New York.

Översatt från engelska