Hitta balansen för en hälsosam sommar enligt den kinesiska medicinen
Passa på att njuta av solen och sommaren. (Foto: iStock)


Kinesisk medicin associerar sommaren med elementet eld och nu är tiden med mest Yang-energi. Det här är även hjärtat och glädjens tid. Här följer tips från den kinesiska medicinen på hur du hittar rätt balans i sommar.

Inom kinesisk medicin associeras sommaren med elementet eld, och det med rätta. Med kraft från trädets element om våren, är de glödande sommarmånaderna, när allting i naturen når sin höjdpunkt – blommor blommar, grönsaker mognar, fåglarna får ungar – tiden då vi människor av naturen vill vistas utomhus och lapa i oss det varma solljuset som vi saknat hela vintern.

Allteftersom vi närmar oss sommarsolståndet kommer vi också närmare den tiden på året med mest Yang-energi. Yang är lätt, ljus och aktiv. Sommaren och eldens element hör ihop med hjärtat, vilket är det organsystem som ansvarar för uppvärmning och att flytta saker i kroppen: blodet i ådrorna, aktiviteten i sinnet och värmen från kroppen, allt detta ger liv åt dig som en mänsklig varelse.

I kinesisk medicin sammankopplas varje organsystem med en känsla och hjärtat motsvarar känslan glädje. Hjärtat återspeglar möjligheten för lyckan, ljuset och aktiviteten. Dessutom är hjärtat också hemvist till något som kallas för Shen, vilket omfattar ditt sinne, dina minnen, ditt medvetande och din ande.

Rationellt sett vet vi att dessa aktiviteter hör till hjärnan, men vi vet också att hjärtat är ett organ som hyser många känslor. När du säger att du känner något av hela ditt hjärta, känner dig tung i hjärtat eller har ett brustet hjärta, visar det i själva verket att ditt hjärta är ett känslomässigt organsystem.


Glädjeskutt på stranden! Inom kinesisk medicin har varje organsystem samband med en känsla, och för hjärtat är den känslan glädje. (Foto:Andresrimaging/iStock)

Glädjeskutt på stranden! Inom kinesisk medicin har varje organsystem samband med en känsla, och för hjärtat är den känslan glädje. (Foto: Andresrimaging/iStock)

Balansera glöden och hitta glädjen

Medan glödens element i ditt kinesiska medicinska hjärta har kapaciteten att frambringa stor glädje och lycka i ditt liv, finns också några fallgropar när det hamnar ur balans. Det glädjefulla pirret du kan känna i hjärtat kan spåra ur och bli maniskt; och en störd Shen kan bana väg för oro, panikattacker och sömnsvårigheter. Dessutom kan den varma naturen i eld-elementet göra dig mottaglig för värmebesvär. Rodnad, blodsvallning, inflammation, infektioner, en allmän känsla av hetta och till och med torrhet kan orsakas av för mycket eld i hjärtat.

– Fira årstiden genom att tillbringa tid utomhus. Leta efter naturliga platser såsom parker, trädbevuxna platser, och trädgårdar som reflekterar årstidens naturliga skönhet.

– Hitta sätt att få in glädje i ditt liv. Detta kan vara svårt när man arbetar, tar hand om andra och har många dagliga sysslor och rutiner. Men om du kan finna stunder för dig själv och aktiviteter som du tycker om, saker som gör dig glad, kommer du att kunna ge näring åt ditt emotionella hjärta.

– Ät mat som är i säsong. Gurkor, bönor, melon, sallad och bär är alla svalkande livsmedel som hjälper till att balansera årstidens hetta. Dessutom är färgen röd associerad med ditt kinesiska hjärta, så ät mycket tomater, röd paprika och lite (väldigt lite) rött kött, och rött vin. Gott!


Bär, gurkor, bönor, melon, sallad är svalkande livsmedel som kan hjälpa till att balansera sommarens hetta. (Foto: leungchopan/iStock)

Bär, gurkor, bönor, melon, sallad är svalkande livsmedel som kan hjälpa till att balansera sommarens hetta. (Foto: leungchopan/iStock)

Vårda Shen-aspekten i ditt hjärta genom mänsklig kontakt

– Sommaren är tiden då vi helst sitter utomhus, gärna för att äta en god middag med våra vänner. Måltider som lagats med kärlek, mat som du älskar, och gemenskapen med vänner och familj vid en måltid, är alla god näring för hjärtat.

– Håll dig sval. Den expansiva och aktiva naturen av denna årstid gör att vi vill röra på oss, men för mycket aktivitet har förmågan att skapa ännu mer hetta. Balansera eld-elementet genom att dricka mängder av vatten, lägg dig i en pool eller bada i en sjö och ät vätskerik mat såsom melon eller gazpacho.

– Ge näring åt ditt hjärtas Shen genom mänsklig kontakt. Närma dig din känsla av meningsfullhet genom självupptäckande, ta kontakt med andra i sociala situationer och koppla ihop dig med det gudomliga genom meditation eller bön. Till sist, det bästa sättet att sammankoppla sig med värmen och ljuset är att vara utomhus, så gå ut!

Denna artikel publicerades ursprungligen på acupuncturetwincities.com

Bästa sommarmaten enligt kinesisk medicin

Historien bakom hjärtsymbolen

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri