Historiskt val i Burma kontrolleras av militären
Även om National Leauge for Democracy skulle få majoritet i valet, är det inte säkert att de får styra landet, på grund av att valprocessen är hårt styrd av Burmas militär, skriver Svenska Burmakommittén. På bilden syns den burmesiska polisen marschera vid en stor militärparad den 3 januari 2015 i Napyidaw, Burma. (Foto: Lauren DeCicca/Getty Images)


Burma ska snart gå till ett historiskt val men även om National League for Democracy skulle få majoritet, kan det visa sig att de inte får styra landet.

Den 8 november ska Burmas folk gå till valurnorna, vilket man kan tro är ett bevis på att demokratin har segrat över militärdiktaturen. Men tyvärr stämmer inte det med verkligheten. Istället är valet ett sista steg i en planerad och hårt kontrollerad process av Burmas militär, skriver Svenska Burmakommittén i en valanalys.

Genom konstitutionen från 2008 och de riggade valen 2010, lade man grunden för en övergång från en ren militärdiktatur till ett civilt styre där militären ändå behåller makten, konstaterar rapporten. Det är ingen demokratiseringsprocess, utan en legitimeringsprocess för att få omvärldens acceptans, minska Kinaberoendet och slippa stå till svars för begångna människorättsbrott.

Den demokratiska oppositionen med National League for Democracy (NLD) har nobelpristagaren Aung San Suu Kyi i spetsen. Om de mot alla odds skulle få majoritet i parlamentet skulle Burmas konstitution ändå hindra dem från att kunna styra landet.

Enligt konstitutionen är armén garanterad 25 procent av platserna i parlamentet, och den spelar en viktig roll i valet av president. Nyckelministerposter utses direkt av Burmas militära överbefälhavare. Presidenten väljer vilka som får leda delstaterna, även i de områden där väpnade konflikter mot minoriteter pågår, säger rapporten.

– Militären och det militärstödda regeringspartiet är ute efter att fortsätta dominera i en lång tid framöver. Det internationella samfundet sätter ribban lågt om de nöjer sig med detta, för vi som kämpat för demokrati i Burma vill ha sann demokratisering, sade statsvetaren Min Zin under ett Sverigebesök förra veckan.

Hatbrott mot muslimer och den svåra förföljelsen mot rohingya måste upphöra, och Burmas regering måste motverka diskriminering och våld istället för underblåsa det, anser Svenska Burmakommittén.