Historiskt möte mellan Kinas och Taiwans presidenter
Taiwans president Ma Ying-jeou (bilden) ska träffa sin kinesiske motsvarighet Xi Jinping i ett historiskt möte i Singapore den 7 november. (Erika Santelices/AFP/Getty Images)


Taiwans och Kinas presidenter ska träffas för första gången någonsin den 7 november.

Mötet mellan Kinas president Xi Jinping och Taiwans president Ma Ying-jeou ska äga rum i Singapore, och ska enligt Mas talesman, Charles Chen handla om att ”stabilisera relationen mellan Taiwan och fastlandet och upprätthålla status quo över Taiwansundet”, rapporterade AP.

Något liknande möte har aldrig ägt rum tidigare. När de kinesiska nationalisterna förlorade inbördeskriget mot kommunisterna 1949 upprättade de en egen stat på ön Taiwan. Kina erkänner inte Taiwan som en egen stat, och kräver att det ska återförenas med Kina.

Sedan 2008 har dock relationerna förbättrats, och länderna har mötts på lägre nivå, framför allt för att skriva på olika handelsavtal. Närmandet har kritiserats i Taiwan, där somliga menar att den nuvarande regeringen är för Kinavänlig.

Inga avtal kommer att skrivas på och inget gemensamt uttalande kommer att göras i samband med det, enligt uttalandet från Taiwan.