Historisk överenskommelse om migrations- och asylpolitiken
- Det här innebär förändringar i människors liv, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand i Aftonbladet. Här sedd tillsammans med Miljöpartiets Peter Eriksson. (Foto: Jonathan Nackstrand/ AFP)


Genom att samarbeta med Miljöpartiet har regeringen nu majoritet i riksdagen för sin migrations-och asylpolitik. En historisk överenskommelse, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Uppgörelsen som regeringspartierna och Miljöpartiet har kommit fram till innebär att Sverigedemokraterna inte får något inflytande i invandrarfrågan.

– Ett vägval som stänger dörren för de främlingsfientliga krafter runtom i Sverige och i Sveriges riksdag som vill ha inflytande på ett område, där vi med detta vägval markerar att vi stänger dörren, säger Reinfeldt enligt Sveriges Radio.

Statsministern säger
att överenskommelsen lägger en långsiktig grund för en human, rättssäker och ordnad migrationspolitik, skriver Aftonbladet. Moderaterna har backat i vissa frågor för att ingå i samarbetet.

Bland de frågor det fokuserats på är papperslösas rättigheter och mildrade krav för anhöriginvandring.

Gömda papperslösa flyktingar ska till exempel få rätt till sjukvård och gömda flyktingbarn ska få rätt att gå i skola. Enligt Aftonbladet räknar Folkpartiledaren Jan Björklund med att de nya reglerna ska komma att träda i kraft höstterminen 2012.

Gällande anhöriginvandring har man bland annat kommit överens om att de som saknar identitetshandlingar istället ska kunna fastställa sitt släktskap genom DNA-prov, skriver Sveriges Radio.

Sverigedemokraterna ställer sig enligt Aftonbladet tveksam till att den rådande politiken har folkligt mandat.