Historisk nödvändighet att utreda Jiang Zemin
Tusentals Falun Gong-utövare från hela världen visade sitt stöd för stämningarna mot Jiang Zemin i en parad på Manhattan i New York den 15 maj i år. (Foto: Edward Dye/EpochTimes)


Det går en tsunamivåg av ansvarsutkrävande genom världen. Epicentrum finns i Kina men tiotusentals människor över hela världen brottsanmäler nu den förre kommunistledaren Jiang Zemin för tortyr, mord, organstöld och andra brott i förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong.

Förföljelsen inleddes formellt 20 juli 1999 med att Jiang Zemin personligen, i strid mot många höga partimäns vilja, drev igenom ordern att förinta Falun Gong (även kallat Falun Dafa). Metoden fick mycket stor popularitet under 1990-talet och hade 70-100 miljoner utövare i Kina åren före förföljelsen. Avundsjuka anses ha varit orsaken till att Kinas då mäktigaste politiker valde att med dödliga medel ge sig på en fredlig kultiveringsmetod.

Jiang Zemin kände sig hotad av att det fanns så många Falun Gong-utövare, trots att dessa inte hade några som helst politiska ambitioner. Metoden syftar till självförbättring enligt principer man även hittar i buddhismen och kristendomen.

De gångna sexton åren har tusentals Falun Gong-utövare torterats till döds eller mördats för sina inre organs skull (dessa används i Kinas organtransplantationsindustri), hjärntvättats och tvingats avsvära sig sin tro, i fängelser, arbetsläger och på sjukhus. Hundratusentals utövare sitter fängslade, enligt uppskattningar av människorättsutredare.

En massaker på hela Kina


Geng He, hustru till advokat Gao Zhisheng, postade brottmålsstämningen på ett postkontor i San Francisco den 6 juli. (Foto: Liang Bo/Epoch Times)

Geng He, hustru till advokat Gao Zhisheng, postade brottmålsstämningen på ett postkontor i San Francisco den 6 juli. (Foto: Liang Bo/Epoch Times)

Förföljelsen av Falun Gong startade tio år efter massakern på Himmelska friden torg, som smulade studenters och andra frihetskämpars förhoppningar om en demokratisk utveckling i Kina, lik den som befriade Europas kommunistländer.

Förföljelsen av Falun Gong har blivit en massaker på hela det kinesiska folkets moral och värdighet, en kampanj mot människornas instinkt att tänka, tro och handla fritt.

Den 1 maj i år blev det möjligt för vanliga medborgare att lämna in anmälningar och begära utredning i brottmål till Kinas högsta domstol och överåklagaren i Peking. Av naturliga skäl har de allra flesta lämnats in i Kina, där förföljelsen härjat värst. Men även i andra länder bor människor som fått lida av Jiang Zemins kampanj. Det har postats tiotusentals brev till de båda instanserna. Den mest uppmärksammade anmälningen lades nyligen på en postlåda i San Francisco av Gang He. Hon är hustru till den i Kina fängslade, torterade och förtryckte kristne advokaten Gao Zhisheng. Han hjälpte Falun Gong-utövare rättsligt när mycket få andra advokater vågade göra det. Han riktade även öppen kritik mot landets styrande för förföljelsen av Falun Gong. Gao Zhisheng har hållits fängslad och varit torterad i flera omgångar och även varit försvunnen i långa perioder.

Rättvisan måste ha sin gång


Ansvarig för förföljelsen av Falun Gong och måltavla för tiotusentals stämningar för brotten mot metodens utövare är kommunistpartiets förre generealskreterare Jiang Zemin. (Foto. AP/Getty/Li Jon-man)

Ansvarig för förföljelsen av Falun Gong och måltavla för tiotusentals stämningar för brotten mot metodens utövare är kommunistpartiets förre generealskreterare Jiang Zemin. (Foto. AP/Getty/Li Jon-man)

Brottsanmälningarna har ännu inte plockats upp i det allmänna nyhetsflödet, men dess betydelse ska inte underskattas och det är sannolikt bara en tidsfråga innan de finns på på allas läppar. Zhong Weiguang, kinesisk forskare verksam i Tyskland, kallade anmälningarna ”nära nog en historisk oundviklighet” och jämförde dem med ”att stämma Hitler för brotten mot mänskligheten efter andra världskriget”.

I detta har han rätt. Det är historiskt nödvändigt ställa Jiang Zemin till svars för sina brott mot Falun Gong, liksom för vad han gjort mot det kinesiska samhället och alla dess medborgare som dragits med i förföljelsen, och för sina brott mot mänskligheten.

Brotten behöver utredas och sonas. Sedan kan Kina möta framtiden med rak rygg, som ett bättre land. Låt rättvisan ha sin gång.