Historier om de etniska konflikterna inifrån Xinjiang, del 2
Våldsamma konfrontationer i Xinjiang, 5 juli 2009 (Foto: Getty Images)


Invånare i Xinjiang berättar om de etniska konflikterna mellan uigurer och hankineser och våldet som bröt ut i området för ett år sedan.

Cai, som är en hankinesisk affärskvinna, har bott i Aksu i södra Xinjiang i mer än 20 år. Hon sade till Epoch Times att även om händelserna den 5 juli förra året ägde rum i Urumqi i norra Xinjiang, var situationen också mycket spänd där hon bodde.

– Alla var på helspänn och stängde sina affärer vid lunchtid. Precis efter protesterna i Urumqi hände det väldigt brutala saker även i Aksu, sade Cai.

– Det bor många uigurer i Aksu.
Till att börja med vågade de inte slåss med hankineserna, men när det uppstår konflikter mellan uigurer och hankineser så kommer inga myndigheter och stoppar det. Inte ens om man ringer polisen kommer det någon. Osämja och hat växte gradvis mellan grupperna. Särskilt i Urumqi blev det allt djupare. Det är ett av skälen till händelserna den 5 juli.

– Jag åkte till Urumqi förra året strax innan händelserna i juli. Jag filmade den blodiga konflikten med min mobiltelefon. Polisbrutaliteten var värre än när de japanska soldaterna slaktade kineser under andra världskriget. Efter att poliserna besköt uigurerna stängde man av internet. Det var alldeles för många människor som filmat våldet med sina mobiltelefoner och myndigheterna ville inte att filmerna skulle hamna på internet. Många av oss lokalinvånare såg dock filmerna. Myndigheterna dolde hur många som egentligen dog, avslutade Cai.

Enligt officiella kinesiska rapporter dog färre än 200 personer under händelserna kring den 5 juli och 1700 skadades, de flesta av dem var hankineser. Myndigheterna avrättade senare mer än 20 personer.

Amnesty International samlade in vittnesmål från uigurer som flydde från Kina efter sammandrabbningarna förra året och släppte en rapport den 2 juli som motsäger den officiella kinesiska versionen av händelserna.

Uigurer berättar i rapporten om ”onödig och överdriven våldsanvändning, massgripanden, försvinnanden, tortyr och övergrepp mot gripna under den 5 juli 2009 och under den efterföljande regeringsinsatsen.”

Catherine Barber, biträdande chef för Amnestys avdelning för Asien och stillahavsregionen sade:
– Den officiella versionen lämnar för många frågor obesvarade. Hur många människor dog egentligen, vem dödade dem, hur gick det till och varför?

I rapporten berättar ögonvittnen: ”Protesten mot regeringens ointresse att agera mot dödandet av uiguriska fabriksarbetare i södra Kina började fredligt, men möttes med våld av säkerhetsstyrkorna.”

Två dagar innan årsdagen av händelsen uppmanade USA:s utrikesdepartement genom sin talesman Mark Tonger Kina att ”hantera alla gripanden och rättsprocesser relaterade till förra årets våldsamheter i Urumqi med transparens.”

Folk i Urumqi som kontaktades via telefon sade att beväpnad polis och patrullbilar var ute på gatorna för att förhöra och övervaka uigurer inför årsdagen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38738/