Historier om de etniska konflikterna inifrån Xinjiang, del 1
Protester i Xinjiang, 5 juli 2009. (Foto: Getty Images)


Våldet som bröt ut i Xinjiang den 5 juli förra året anses av somliga som de värsta etniska våldsamheterna i Kina på årtionden. Epoch Times talade i telefon med invånare i Urumqi, Kashi och Aksu några dagar innan årsdagen och frågade vad de ansåg låg bakom våldet 2009.

Folk sade att hatet mellan hankineserna (den etniska majoritetsgruppen i Kina) och uigurerna har växt på grund av den diskriminering som uigurerna utsatts för av myndigheterna. En person sade att kommunistregimens politik gentemot uigurerna är att utplåna dem.

Den uiguriska folkgruppens missnöje har växt i takt med exemplen på hur olika de och hankineserna behandlas av de som bestämmer. Hankineserna favoriseras regelmässigt, säger de som Epoch Times talat med. Hankineser straffas till exempel inte på samma sätt när de begår brott, menar man.

I Kashi vet alla att en hankinesisk lärare har sexuellt utnyttjat uiguriska elever på en lokal grundskola. När föräldrar till de drabbade eleverna rapporterade brottet till myndigheterna i provinshuvudstaden Urumqi gjordes ingenting för att straffa läraren.

En uigur som arbetar inom teknologisektorn och ville förbli anonym sade:
– Uigurerna skickar sina barn till hankinesiska skolor. På den här skolan var det en manlig hankinesisk lärare som under två års tid utnyttjade nästan varje uigurisk elev i tredje och fjärde klass sexuellt. Var och varannan dag tog han in en elev på sitt kontor och tvingade dem att utföra oralsex på honom. Barnen var för rädda för att tala om det för sina föräldrar.

– Efter två år kom det fram att något inte stod rätt till och föräldrarna rapporterade det. Myndigheterna grep inte läraren, utan i stället såg en inflytelserik släkting till honom till att en läkare diagnosticerade honom som schizofren och därmed lades fallet ner. Föräldrarna begav sig till provinshuvudstaden för att klaga men fick ingen rättvisa. Den här händelsen sårade uigurerna oerhört.

– Så många sanslösa saker har hänt i Xinjiang de senaste åren. Myndigheterna blockerar information och det är inte många människor som vet om dem. Tidigare var det många etniska minoritetsgrupper som fortfarande var intresserade av att lära sig om den hankinesiska kulturen. Nu vägrar vi att lära oss kinesiska och ingen skickar sina barn till de hankinesiska skolorna.

Den här personen avslutade med att säga:
– Myndigheterna kanske redan har avlyssnat det jag sagt nu. Det kan mycket väl leda till att myndigheterna övervakar mina telefonsamtal och mitt internetanvändande. Kommunistregimens politik mot uigurerna är att utplåna oss.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38738/