Historien om när Cao Chong vägde elefanten
(Foto: photos.com)


Cao Chong ansågs vara en synnerligen begåvad och intelligent person redan från tidig ålder. När han var omkring sex år gammal tyckte man att hans intelligens vara jämförbar med en vuxens.

En dag skickade Sun Quan, som senare kom att regera över Östra Wu i de Tre kungadömena, Cao Cao till härskaren i norr med en elefant som gåva. När allt var klart för att skicka elefanten till huvudstaden i Xuchang, ledde Cao Cao militära och civila tjänstemän, liksom sin unge son Cao Chong, för att titta på djuret innan det skickades iväg.

Cao Cao hade aldrig tidigare sett en elefant. Elefanten var stor och hög, benen var tjocka som hörnpelarna i en hall, och folk kunde gå under dess mage.

Cao Cao sade:

– Detta är verkligen en enorm elefant. Men hur mycket väger den? Är det någon som vet hur vi kan väga den?

Det var en bra fråga som startade en livlig diskussion bland tjänstemän.

– Vi måste bygga en jättestor vågskål, sade en av dem.

En annan sade:

– Hur stor behöver vågskålen vara? Och kan du garantera att elefanten inte kommer att kliva ur vågskålen? Det enda sättet jag kan komma på är att döda elefanten och skära den i bitar.

De andra skrattade åt tjänstemannen och hävdade att hans förslag var en dum idé. De var heller inte överens om att döda elefanten.

Precis då klev en pojke fram och sade:

– Pappa, jag vet hur man väger elefanten.

Cao Cao blev road och skrattade när han såg att det var hans son Cao Chong. Han sade:

– Du är inte ens myndig ännu. Vad har du nu kommit på? Berätta vad det är så ska jag se om det verkar vettigt.

Cao Chong förklarade hur han tänkte. Cao Cao blev mycket nöjd. Han gav genast order till sina vakter att göra förberedelser för att väga elefanten. Sedan sa han till tjänstemän,

– Låt oss gå! Vi ska titta på vägning av elefanten vid floden.

Alla tjänstemän följde Cao Cao till floden där en stor båt hade lagt till. Cao Chong bad vakterna att leda ombord elefanten. När båten har stabiliserats, markerade han vattennivån på själva båten. Därefter bad han att elefanten skulle föras iland igen. Han fick vakterna att bära stenar av olika storlek ombord på båten, vilket orsakade att båten kom längre ner i vattnet. När vattennivån nådde den målade linjen på båten, bad han vakterna att avbryta lastningen av stenarna.

Till en början förstod inte tjänstemännen vad som pågick. När de såg att vattennivån nådde den målade linjen, förstod de snabbt processen. De ropade:

– Bra idé! Vilken bra idé!

De hade alla räknat ut att vad som nu behövde göras var att väga stenarna och räknat ut totalsumman för att fastställa elefantens vikt.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28837/