Historien om Apple Peel och den kinesiska entreprenörsandan
Apple Peel är en produkt som omvandlar en iPod touch till en iPhone, något som är mycket eftertraktat i Kina. (skärmdump från tudou.com)


För mer än trettio år sedan skapade den då tjugo år gamla Steve Jobs den första Apple-datorn i ett lager i San Francisco. Världens främsta högteknologiföretag som idag har ett marknadsvärde på mer än 240 miljarder dollar hade fötts. Nyligen uppfann två bröder i tjugoårsåldern något de kallar för Apple Peel i ett gammalt lagerrum i Shenzhen. Uppfinningen förvandlar en iPod Touch till en iPhone.

Appel Peel  är mycket eftertraktad av internetanvändare i Kina. Men brödernas framtid ser dock inte ut att bli så ljus som den blev för Steve Jobs.

Den 16 juli visades en video på den populära kinesiska sajten Tudou Net där en iPod Touch stoppades in i ett svart fodral. Därefter ringdes Kinas populäraste kundservicehotline upp med hjälp av iPoden. Samtalet kopplades genast fram och en kvinnoröst svarade från högtalaren. Det svarta fodralet är Apple Peel och säljs för 500 yuan, alltså ungefär 500 kronor.

iPod Touch är en mediaspelare och trådlös internetplattform från Apple. Eftersom den inte har någon telefondel, och man inte kan ringa eller smsa med den, är den mycket billigare än en iPhone, trots att de i princip ser likadana ut. Med Apple Peel kan Kinas nio och en halv miljoner iPod Touch-användare förvandla sina iPod Touch till telefoner för nästan inga pengar alls.

Tidningen Southern Weekly intervjuade de två unga utvecklarna av Apple Peel i deras gamla lagerlokal i Shenzhen i sydöstra Kina. Deras historia är ett exempel på det kinesiska folkets entreprenörsanda, men också, som historien kommer visa, hur den kan förstöras av en skenande piratverksamhet och andra hinder.

Tjugoårige Pan Yong och Pan Lei växte upp i Xinyang i Henanprovinsen. Pan Yong fick smeknamnet ”destruktiva galningen” i sin familj på grund av att han för glatta livet plockade sönder alla hemmets elektroniska apparater. I skolan fick han inga fantastiska betyg, men han var mycket intresserad av datormjukvara.

När Pan Yong började på högstadiet lånade hans far en dator åt honom och han blev besatt av onlinespel. Under sitt andra år, när hans spelkonto blev hackat, började han själv lära sig att hacka. Ett år senare lyckades han ta sig runt avgiftssystemet på Internet-cafét han brukade besöka och kunde därmed använda internet gratis.

Efter att ha kommit in på datoravdelningen på Huanghuai University i Henan var en av hans galnare uppfinningar en ”näspekare”. Med hjälp av en mjukvara för ansiktsigenkänning kunde datorn se var hans näsa befann sig och han kunde därför styra en pekare med näsan. Bristen på exakthet gjorde dock systemet opraktiskt och han tog det aldrig längre än så.

Yong var ett stort Apple-fan och hade länge velat ha en iPhone. Efter att två gånger misslyckats med att få tag i en begagnad kom han på idén att bygga om sin iPod Touch till en iPhone.

Yong visste inget om hårdvara så han började studera det och använde Google för att få hjälp av internationella ingenjörer och få fram offentlig information från Apple. Steve Jobs hade såklart inte de här möjligheterna när han började.

Yong säger sig vara tacksam mot utländska ingenjörer som mycket entusiastiskt delade med sig av svar och lösningar på alla hans teknologifrågor. Många problem löstes snabbt.

Det blev svårare att få tag i information efter att Google drog sig tillbaka från Kina i mars 2009. Ying sade att han letade på den kinesiska portalen Baidu, men att kinesiska ingenjörer endera inte svarade eller så ville de ha betalt för hjälpen. Yong kände att hans projekt nått en återvändsgränd. Lyckligtvis kunde han återuppta forskningen när Google etablerade sig i Hongkong.

Sex månader senare lyckades Yong installera allt som behövdes för en mobiltelefon – batteri, SIM-kort, högtalare och mikrofon – på sin Apple Peel. Efter att ha installerat crackad systemmjukvara kunde han använda skärmen på sin iPod Touch för att slå nummer.


Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43129/