Himmelska fridens torg 1989 ger eko i Stockholm på årsdagen
De hade rest från olika delar av Sverige för att överlämna sitt brev om det som hände på Himmelska fridens torg 1989 till Kinas ambassadör i Stockholm. Mo Lihua med röd banderoll och Chen ShiZhong till höger. (Foto: Cecilia Samuelsson / Epoch Times)


Onsdagen den 4 juni 2014, kom fyra kineser från olika håll i Sverige till Kinas ambassad i Stockholm. För de flesta svenskar är 4 juni som vilken dag som helst men för kineserna är det en sorgens dag och 25 år sedan massakern på Himmelska fridens torg ägde rum.

Den lilla gruppen hade med sig banderoll och plakat och en handskriven petition till ambassadören. Chen ShiZhong, demokratiaktivist och en av de fyra, hade inte lyckats skriva ut petitionen så de fick stanna till på vägen för att skriva ner den för hand.

Massakern på Himmelska fridens torg – Chen ShiZhong från Eskilstuna hoppas på upprättelse

Chen ShiZhong kom resande från Eskilstuna och sade:

– Idag är det en oförglömlig dag. I dag för 25 år sedan i Peking dödade man många obeväpnade, fredliga studenter och Pekingbor. Det är en stor tragedi och vi tycker att det är skamlöst, och vi måste göra något för att rättvisa ska skipas.

Han berättar att inte många kineser vet att den 4 juni 1989 användes pansarfordon som rullade in över studenterna, och att militären använde dumdumkulor och giftig gas.

En känd kirurg som opererade de skadade studenterna upptäckte det här, och skickade ett öppet brev till det Kinesiska kommunistpartiets centralkommitté. Det publicerades och det var så Chen ShiZhong fick kännedom om det.

Chen ShiZhong berättar också om en man som fick 10 års fängelse bara för att han vittnade om hur många döda han sett den 4 juni. För att undvika fängelse vågar därför ingen säga sanningen, menar han.

Mo Lihua från Sundsvall fick ett 3-årigt fängelsestraff

Mo Lihua är högskolelärare och hade kommit från Sundsvall för att gå med de andra till den kinesiska ambassaden. Hon fick sitta tre år i fängelse för att ha följt med två av sina studenter till Himmelska fridens torg i Peking 1989 och för att ha kritiserat regimen.

Mo Lihua var orolig för sina studenter och hon valde att följa med dem till Peking. Under den vecka som studenterna bodde på torget kom hon med mat till dem. De lyckades ta sig tillbaka samma dag som massakern ägde rum i Peking.

Arga och upprörda grät de mycket över det som hade hänt.

På ett minnesmöte för 4 juni-incidenten berättade hon om vad hon hade sett när hon var på Himmelska fridens torg och kritiserade Li Pengs regering. Tio dagar efteråt blev hon fängslad.

Trots att 25 år har förflutit och att Kina har fått en ny partiledare tillåts inte ens mödrarna som förlorade sina barn på Himmelska fridens torg sörja dem. Regimen gör allt för att sudda ut dagen då massakern ägde rum på Himmelska fridens torg ur historien. 

Ingen från ambassaden ville möta demonstranterna

Gruppen som stod framför den kinesiska ambassaden i Stockholm vill att sanningen ska komma fram och att rättvisa ska skipas. De ville ha ambassadörens uppmärksamhet, men ingen öppnade när de ringde på ambassadens grindklocka.

De försökte kommunicera med dem som passerade in och ut från ambassaden. Som svar fick de att de behöver boka tid och om ambassadören vill, så kanske han tar emot dem. De skulle lägga brevet i brevlådan.

Deras förhoppning är att ambassadören ska överlämna deras brev till Xi Jinping och Kommunistpartiets ständiga utskott.