Himlen ska vara blå när Kina firar krigssegern över Japan
Kina tar till extrema åtgärder när man firar 70-årsdagen då Kina segrade över Japan i andra världskriget. Bland annat kommer biltrafik, flygbokningar och industriproduktion drabbas av störningar. (Foto: ROBYN BECK/AFP/Getty Images)


Den 3 september firar Kina segern över Japan i andra världskriget med stor pompa och ståt i huvudstaden Peking. Men regimens långtgående åtgärder för att på olika sätt garantera att firandet blir ett perfekt propagandajippo väcker kritik.

10 000 soldater, åtföljda av stridsvagnar, artilleripjäser och missilramper ska dra fram genom centrala Peking, under en blå och smogfri himmel, är tanken. En del andra länder kommer att närvara vid paraden, såsom Ryssland, Kuba och Mexiko.

Myndigheternas åtgärder för att säkra en klar himmel och maximal säkerhet har dock inte fallit i god jord hos alla invånare i Peking med omnejd. Biltrafik, flygbokningar och industriproduktion är några områden som drabbas av störningar. En kinesisk nätanvändare kommenterade att det hela snarare kändes som om japanerna skulle anfalla än som ett firande.

Dussintals gator runt kärnan av Peking och Himmelska fridens torg stängs av helt, och myndigheterna i de sex provinser som ligger runt Peking måste dra ner på biltrafik och industriproduktion för att garantera en smogfri himmel. ”Militärmarschblå” är termen i statliga medier för hela operationen.

Bilar kommer bara att få köra vissa dagar beroende på registreringsnumret. I Henanprovinsen förbjöds 180 000 undermåliga bilar helt att köra under större delen av augusti. Dessutom kommer man i provinsen Hebei, som omger Peking, inte att få laga mat utomhus mellan 28 augusti och 4 september, allt enligt Yingxiang.net.

Nästan 9 000 företag i norra Kina kommer också att tvingas hålla stängt veckan kring firandet på grund av luftföroreningarna. Den utlandskinesiske kommentatorn Chang Ping kallade detta att ”lägga sten på börda” för den redan kämpande ekonomin. När man gjorde en liknande operation i samband med APEC-mötet i Peking i november kostade det enligt uppgift miljarder för företag och arbetare i området.

När det gäller säkerheten har man slagit ner på användandet av mjukvara för att kringgå internetcensuren, men även en del mer udda inslag förekommer. Till exempel kommer man att kräva ID-kort, mobilnummer och fullständigt namn för diverse olika saker i olika delar av lander, från att skicka och ta emot paket till att beställa mat på restaurang.

”Tanken på full registrering under sitt riktiga namn för att beställa in lite mat är alltså inte ett skämt längre”, konstaterade Chang Ping torrt.

Rapportering av Jenny Li och Leo Timm