Higgspartikelns upptäckare fick Nobelpriset
Bilden som togs den 4 juli 2012 vid CERN visar Peter Higgs och Francois Englert, som den dagen fick sin teori bekräftad, varpå de båda kan ta emot Nobelpriset i december. (Foto: fabrice Coffrini / AFP)


Nobelpriset i fysik gick till François Englert och Peter W. Higgs för teorin om hur partiklar får sin massa. Redan 1964 föreslog de teorin oberoende av varandra, men det var först 4 juli 2012 som deras idéer bekräftades vid Cern-laboratoriet utanför Geneve.

Den bekräftade teorin är en central del i fysikens standardmodell som beskriver hur världen är uppbyggd.

Standardmodellen bygger på att det finns en särskild sorts partikel, higgspartikeln. Pressmeddelandet beskriver att higgspartikel är en vibration av ett osynligt fält som fyller rymden och att vi inte skulle finnas utan det här fältet, för genom kontakten med fältet får partiklarna sin massa.

I Cerns partikelkolliderare kolliderade miljarder partikel och två grupper med 3000 forskare i varje vaskade fram higgspartikeln. Den 4 juli förra sommaren var båda Nobelpristagarna på plats i CERN och fick uppleva triumfen.

Även om higgspartikeln bekräftats och fysikens standardmodell därmed är fullständig, så är standardmodellen inte sista biten i pusslet om hela universum.

Neutriner till exempel beskrivs i standardmodellen som masslösa, meny forskning pekar på att de har massa.

Standardmodellen omfattar bara den synliga materien som endast är en femtedel av all materia som finns i världsalltet, skrivet Kungliga Vetenskapsakademien.

François Englert, född 1932, är knuten till Université Libre de Bruxelles, Bryssel.

Peter W. Higgs, född 1929, är knuten till University of Edinburgh, Edinburgh.

De båda fick priset, enligt motivering: ”för den teoretiska upptäckten av en mekanism som bidrar till förståelsen av massans ursprung hos subatomära partiklar, och som nyligen, genom upptäckten av den förut sagda fundamentala partikeln, bekräftats av Atlas- och Cms-experimenten vid Cern.

 

Källa: ”The 2013 Nobel Prize in Physics – Press Release”.
Uppdaterad 14:10