Hett Palmevapen hittat
Sverige, Stockholm : Åklagare Agneta Blidberg (vänster) och Palmekomissionens chef Stig Edqvist på presskonferens den 21 november 2006 i Stockholm bekräftar att den svenska polisen har mottagit en revolver som möjligen har kopplingar till den tjugo år gamla undersökningen av mordet på statsminister Olof Palme. Dykare på uppdrag av den svenska tidningen Expressen har på måndag hittat ett vapen i en sjö nära Mockfjärd i centrala Sverige och har lämnat vapnet till polisen. Palmeutredarna har identifierat revolvern, känd som ”Mockfjärdsvapen,” som ett möjligt mordvapen eftersom de kemiska egenskaperna av kulorna från 1983 års rån stämde överens med kulorna som dödade Palme tre år senare. (AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / BERTIL ERICSON)


Mockfjärdsvapnet har hittats i en sjö i Dalarna. Vapnet, intressant i spaningarna efter Palmes mördare, användes vid ett rån 1983. Kulor som dödade Palme 1986 är identiska med det som avlossades ur revolvern vid rånet.

Ett av polisens mest eftersökta vapen har hittats – det så kallade Mockfjärdsvapnet. Men utredarna av mordet på Olof Palme vågar inte hoppas på något genombrott i spaningarna.

Efter en lång tids arbete i tystnad hamnade Palmeutredarna i dag åter i rampljuset sedan några dykare efter ett tips till Expressen i måndags hittat det så kallade Mockfjärdsvapnet. Revolvern är det mest intressanta vapenfyndet i spaningarna efter Olof Palmes mördare.

– Vi är säkra på att revolvern är det vapen vi så länge sökt efter. Nu får teknikerna undersöka fyndet och se om det kan vara mordvapnet, säger kommissarie Stig Edqvist till TT.

Palmeåklagaren Agneta Blidberg hoppas dock inte för mycket på fyndet av revolvern.

– Sannolikheten för att vi hittat mordvapnet är inte särskilt stor, säger Blidberg till TT.

Ända sedan skotten föll på Sveavägen den 28 februari 1986 har polisen sökt mordvapnet. Utredarna har försökt kartlägga alla Smith & Wesson-revolvrar av kaliber 357 Magnum i Sverige. Tusentals vapen har provskjutits.

Revolvern hittades i en sjö i Dalarna. Den låg fortfarande kvar i sitt läderhölster.

Polisen har sökt vapnet vid sju olika tillfällen, senast 2003, i samma sjö utan framgång. Det är framför allt ammunitionen som gjort revolvern het för utredarna.

Revolvern användes vid ett postrån i Mockfjärd 1983 då en man skottskadades av en kula. Denna kula har jämförts med en av de kulor som dödade Olof Palme. Blysammansättningen i kulan som avlossades vid rånet var identisk med Palmekulan.

Nästan omedelbart efter rånet i Mockfjärd kastades revolvern i sjön och tros alltså ha legat där i 23 år. Polisen har svårt att svara på frågan om det är möjligt att revolvern kan ha använts vid Palmemordet om det kastades i sjön tre år före mordet.

– Jag kan inte kommentera detta mer än att vi hört många personer om vapnet, säger Stig Edqvist.

Hans företrädare som spaningsledare, Hans Ölvebro, tycker det är bra att revolvern kommit tillrätta men tror inte att vapnet använts vid mordet.

Om revolvern kastades i sjön före mordet på Palme kan den med stor sannolikhet inte vara mordvapnet. Den hypotesen arbetade vi redan efter på min tid. Men det är ändå bra om man nu kan avföra Mockfjärdsvapnet ur utredningen, säger Hans Ölvebro till TT.

När Ölvebro avgick som spaningsledare 1997 var Mockfjärdsvapnet inte lika högintressant som det kom att bli senare under Stig Edqvists ledning.

Revolvern skickades på tisdagen till SKL i Linköping. Det är oklart hur lång tid det kommer att ta för laboratoriet att undersöka vapnet.

Fakta

Fredagen den 28 februari 1986 är Olof Palme och hans fru Lisbet på väg hem från biografen Grand i Stockholm. De går Sveavägen söderut. På Palmes begäran är han denna kväll utan livvakter. Klockan 23.21 skjuter en man Olof Palme i ryggen när paret ska passera Tunnelgatan. Skottet är omedelbart dödande. Ett andra skott skadar hans hustru i ryggen. Mördaren försvinner in på Tunnelgatan.

Cirka tre minuter senare är den första polispatrullen på plats. Några minuter senare kommer en ambulans från Sollentuna som av en slump är i närheten. Klockan 00.06 på lördagen dödförklaras Olof Palme på Sabbatsbergs sjukhus.

Bakgrund

28 februari 1986. Olof Palme skjuts i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan. Klockan är 23.21.

Maj 1986. Christer Pettersson hörs för första gången i utredningen.

April-september 1986. Flera spaningsspår föds. Bland de misstänkta finns EAP-aktivister, kända Palmehatare, rättshaverister och högerextremister från flera grupper.

Januari 1987. 20 kurder, däribland 12 PKK-anhängare, tas till förhör. Samtliga släpps.

December 1988. Christer Pettersson anhålls misstänkt för mordet på Olof Palme.

Januari 1989. Lisbet Palme pekar ut Pettersson.

Juli 1989. Pettersson döms i tingsrätten till livstids fängelse.

November 1989. Pettersson frias av hovrätten.

December 1995. Spelklubbsägaren Sigge Cedergren avslöjar på sin dödsbädd att han en tid före mordet lånat ut en Magnumrevolver till Pettersson.

Mars 1997. Advokat Pelle Svensson överlämnar Petterssons vän Lars Tingströms så kallade testamente som pekar ut Christer Pettersson som mördaren.

December 1997. Riksåklagaren Klas Bergenstrand lämnar in resningsansökan mot Christer Pettersson till Högsta domstolen. Pettersson vidhåller att han är oskyldig.

Maj 1998. Högsta domstolen säger nej till riksåklagarens begäran om resning.

Oktober 2001. Christer Pettersson erkänner för sin vän Gert Fylking att han mördat Palme. Pettersson backar senare.

September 2004. Pettersson avlider 57 år gammal på Karolinska sjukhuset i Solna. (TT)