Herman Lindqvist kallar svensk-danska försvarsavtalet "historiskt"
Historikern och författaren Herman Lindqvist utkommer snart med boken "De vilda Vasarna - en våldsam historia". Han tycker att det svensk-danska samarbetet de senaste hundra åren är föredömligt. (Foto: Liliana Komorowska)


På torsdag undertecknas ett försvarsavtal mellan Sverige och Danmark. Historikern Herman Lindqvist ser tillbaka på de två ländernas långa gemensamma historia – som varit allt annat än lätt – och konstaterar att de gamla ärkefienderna som blev samarbetspartners är ett gott föredöme för resten av världen.

Herman Lindqvist bor sedan ett år i Warszawa, där han för närvarande sitter och skriver på sin sextionde bok, som handlar om släkten Vasa, berättar han via mail. Lindqvist blev till en början ”oerhört förvånad” över den plötsliga svensk-danska överenskommelsen, säger han. Dels för att det inte har varit någon publicitet om saken i ett tidigare stadium, och dels för att de nordiska länderna redan har ett så pass nära samarbete. Kan det bli närmare?

Som historiker blickar han tillbaka många hundra år när han säger:

— Utan att veta exakt vad avtalet innebär måste man nog säga att det är historiskt.

Sveriges mesta fiende

Sverige kontaktade danskarna om det nya samarbetet i samband med att ett ryskt signalspaningsplan utan transponder var nära att kollidera med civil flygtrafik vid Kastrup, enligt DN. Målet med det nya försvarsavtalet är bland annat att utveckla samarbeten kring information, kommunikation och infrastruktur, och få tillgång till varandras territorium i fredstid, sade försvarsminister Peter Hultqvist på Folk och försvars rikskonferens på måndagen.

Även om vi är goda vänner nu är Danmark det land som Sverige har haft flest krig med genom tiderna – hela 34 stycken.

I Sveriges tidiga historia var det danska regenter som styrde över Sverige, berättar Lindqvist. Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän, samt Jämtland och Gotland var danska landskap. Efter de drygt hundra åren i den nordiska unionen, vilken upplöstes 1523, så rasade blodiga krig mellan länderna om dessa landskap, fram till 1658.

— Tiotusentals människor dog, många svenska städer brändes ned. Det rådde en oerhörd rivalitet mellan svenskar och danskar. Under dessa krig målades bilden upp av den grymme ärkefienden, Danmark.

Föredömligt samarbete

Det senaste kriget med Danmark var när Sverige tog Norge från Danmark 1814. Efter det var Danmark så stympat och förminskat att det inte längre hade en chans att återta de förlorade områdena, och för svenskarnas del fanns det inte längre något att slåss om. Numera är det lugnt mellan länderna – utom under landskampen i fotboll, säger han.

Lindqvist tror att försvarsavtalet som nu sluts möjligen kan ha att göra med hanteringen av flyktingströmmen. Han säger att det kan finnas lägen då snabba insatser behövs, då det kan bli nödvändigt att gå in i hamnar eller landa på flygfält utan att man har förberett det långt innan.

Enligt Lindqvist borde det ”ytterst nära samarbetet mellan Sverige och Danmark på alla områden, inklusive Öresundsbron, vara ett föredöme för andra länder”.

— Det enda man kan beklaga sig idag är att våra språk har glidit så mycket isär att många svenskar måste tala engelska med danskar. Det är synd. Vi är ju i alla fall broderfolk med samma kultur och bakgrund, säger Herman Lindqvist.