Hemska avslöjanden om kinesiska mentalsjukhus


Nyligen har filmklipp som visar chockerande övergrepp på ett kinesiskt mentalsjukhus cirkulerat bland kinesiska bloggare.

Videoklippen visar hur tre vårdare i vita rockar sparkar och slår en äldre patient med en mopp, binder fast henne vid en säng och tvingar henne att sitta med bar underkropp på ett plastskynke mitt i vintern.

Bilderna lades upp av Zhu Chuanming, som hävdade att sköterskorna på Laiwus mentalsjukhus i Shandongprovinsen misshandlade hans mor, Wang Xiuying. Hon avled åtta dagar efter att hon tagits in på sjukhuset. Filmklippet kom från TV-stationen Qilus nyhetsrapport den 30 december i fjol.

Förutom att den väckt stor ilska bland kinesiska bloggare har filmen även väckt uppmärksamhet hos Falun Gong-utövare. Zhang Zhaojing, en representant för Falun Dafa-föreningen i Toronto, Kanada, sade att de såg mycket allvarligt på den här incidenten. Filmen är bevis på vad Falun Gong-utövare hävdat i över nio år, nämligen att den kinesiska kommunistregimen i stor utsträckning satt Falun Gong-utövare på mentalsjukhus och använt tortyr för att tvinga dem att frånsvära sig sin tro.

Zhang sade att det på Falun Gong-hemsidan Clearharmony finns 5259 fall av förföljelse av utövare dokumenterade som är kopplade till mentalsjukhus. Bland de 3231 dokumenterade dödsfallen härleds 68 till att offren suttit inlåsta på mentalsjukhus. Dessutom har flera hundra Falun Gong-utövare berättat att de utsatts för liknande typ av misshandel som Wang Xiuying.

Zhang menar att filmen har visat den kinesiska kommunistregimens stora mörka hemlighet: Att man använder mentalsjukhus för att begå människorättskränkningar mot sitt eget folk i stor skala.

Chen Jinhua, en 67-årig Falun Gong-utövare från Chengdu, skrev ned sina erfarenheter:

”Jag togs till mentalsjukhuset i Wanchun mot min vilja den 25 juni 2005 av Hu Dongxiang och Yu Xiuyun (kvinna), båda två från Heshengs 610-byrå. Jag tvingades att inta en psykotropisk substans, men när jag vägrade injicerade de mig med den. Jag vägrade hela tiden att samarbeta, så doktorn och sköterskorna skickade efter andra patienter, som var mentalsjuka, för att hålla fast mig och tvinga ner substansen i halsen på mig eller ge mig en injektion. Om jag försökte vägra injektionen band de fast mig med armar och ben särade och injicerade mig eller tvingade in substansen i munnen på mig.”

Chen skrev vidare:

”På mentalsjukhuset kom jag i kontakt med en annan kvinnlig Falun Gong-utövare, Yang Chongyo, som kom från Pi-länet. Hon var i femtioårsåldern och arbetade på det lokala skattekontoret. Hennes hälsa var utmärkt. Sjukhuspersonalen försökte tvinga i henne den psykotropiska substansen, men hon vägrade. Läkarna slog ut två av hennes tänder med en tång för att tvinga i henne substansen.”

”När de såg oss göra Falun Gong-övningarna tillsammans förbjöd sjukhuspersonalen oss att göra det, men vi lyssnade inte på dem. Sjukhuschefen Deng Qianzhi släpade iväg Yang och elchockade henne, och tvingade även mig att bevittna den hemska händelsen. De satte två små krokodilklämmor på Yangs näsa och gav henne elchocker. Hon skrek av smärta tills hon inte orkade längre. Hennes ögon slöts och hon blev grön i ansiktet. Jag mådde så dåligt av att se det att jag grät. Deng Qianzhi hotade mig och sa ‘det här kommer att hända med dig med om du fortsätter utöva Falun Gong’.”

Yang och Chen hölls inspärrade i ett rum med två alzheimerpatienter i övre sextioårsåldern. Enligt Chen stank det förfärligt i rummet eftersom det var avföring överallt; på golvet, väggarna, sängarna och patienternas kroppar. Chen fick senare veta att Yang blev psykiskt sjuk av de brutala övergreppen på mentalsjukhuset och att hon inte kunde leva ett normalt liv efter att hon kom hem. Yang dog i september 2007.

På hemsidan Clearharmony finns mer än tusen fall dokumenterade med liknande övergrepp och förföljelse på mentalsjukhus.

Qian Dawei är en kinesisk invandrare som bott i Toronto i mer än tio år. Han trodde tidigare inte på den här sortens historier som Falun Gong-utövande vänner berättade eftersom de helt enkelt var för fasansfulla. Men efter att han hört nyheten om hur den i Kina välkände polismördaren Yang Jias mor nyligen hållits inlåst under oklara former på ett mentalsjukhus har han ändrat sig.

En annan kinesisk invandrare, Shi Jieshen, uttryckte sin ilska efter att ha sett filmen. ”Den här sortens klipp borde visas för människor över hela världen. Låt dem alla få se precis hur ondskefullt det här är.”

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/content/view/10233/