Hemlös man hittad död med organen borttagna


Kroppen efter en hemlös man från orten hittades i en vattenreservoar nära Weishe i stadsområdet Xingyi i Guizhouprovinsen. Man fann att organen tagits bort, vilket skapade panik bland lokalbefolkningen, särskilt bland andra hemlösa som uppehåller sig i närheten. Enligt några från lokalbefolkningen som ville vara anonyma har hemlösa flytt från området.

I början av september utfärdade det kinesiska kommunistpartiets propagandaministerium en order om att inga nyheter om denna organstöld fick rapporteras.

Enligt en utredning var tredje sjukhuset vid Zhongshanuniversitetet i Guangzhou involverade i detta. Den lokala tidningen Southern Weekend skickade reportrar för att undersöka saken, men inga artiklar om det publicerades.

En reporter från Pekingbaserade tidskriften Caijing reste till Weishe och gjorde en noggrann undersökning. Den 31 augusti publicerade man ett förstasidesreportage med titeln ”Staden Xingyi, varifrån kom organen”.

Enligt rapporten brukade offret befinna sig nära tågstationen i Weishe och många lokalinvånare kände honom. Han hette Laoda. En dag i juni sågs han plötsligt nyrakad och nyklippt med rena kläder.

Den 16 juni hittades Laodas kropp i en reservoar med alla organen borttagna. Folk insåg då att hans plötsliga utseendeförändring var kopplad till hans död. Troligen hade han tagits till sjukhuset för undersökningar inför att man skulle ta alla hans organ. Hans död chockerade alla i området och de hemlösa har sedan dess lämnat området.

Nyheten om det här fallet rapporterades först på www.transplantation.org.cn. Därefter skrev den engelska utgåvan av Global Times att läkare vid tredje sjukhuset vid Zhongshanuniversitetet samarbetade med lokala brottslingar i Guizhouprovinsen för att stjäla organ och att Zhao Cheng, en läkare vid en privatklinik, hade gripits.

En reporter från Epoch Times intervjuade boende i närheten av tågstationen i Weishe, som alla bekräftade omständigheterna kring Laodas död.

En man vid namn Lei som såg offret sade:

– Han hjälpte folk med att ta hand om sopor. Han fick några yuan per gång. Ibland hittade han mat i soporna. Han tiggde aldrig om mat, sade Lei.

Lokalinvånare antydde att liknande incidenter inträffat tidigare och att tiggare och hemlösa nu lämnat området.

– Det brukade finnas fyra eller fem tiggare här, men de har försvunnit. Det här har inträffat tre till fyra gånger. Tiggares ögon, lever och njurar har tagits ut och kropparna har kastats i vattnet eller begravts, sade Lei.

Licensen för organtransplantationer för det misstänkta sjukhuset ska nu dras in och man har återigen beordrat ett stopp för levertransplantationer under en månad. Högt uppsatta administratörer på sjukhuset har gripits och släppts mot borgen. Tre involverade läkarna har anklagats för mord och deras licenser ska suspenderas.

Sjukhuset är det enda leverforskningscentret för i världen som har såväl allmän kirurgi som internmedicin och både västerländsk och kinesisk medicin. Transplantationscentret har genomfört närmare tusen levertransplantationer.

En reporter från Epoch Times ringde sjukhusets partikommitté, men ingen där ville låta sig intervjuas. Reportern ringde då levertransplantationscentret och läkarna där ville inte direkt beröra frågan, men förnekade den inte.

Kinesiska ämbetsmän erkände att Kina är världsledande inom organtransplantation och de har kommit med många olika versioner för att förklara varifrån organen kommer. Kinas hälsoministerium har exempelvis publicerat två olika versioner sedan Laodas kropp hittades i juni.

Den 10 april sade Mao Qun’an, talesman för Kinas hälsoministerium, under en presskonferens att den huvudsakliga källan till Kinas organtransplantationer var donationer. Att organ från avrättade fångar används är ovanligt och alltid godkänt av familjerna till den avrättade.

Däremot hävdade vice hälsominister Huang Jiefu den 25 augusti att de flesta organ kom från fångar som avrättats. Huang sade att det beräknas att denna organkälla svarar för 65 procent av organtransplantationerna i Kina.

Världssamfundet har ifrågasatt hur det kommer sig att Kina verkar ha en väntande organbank, redo för transplantationer. Fallet med Laoda är ytterligare bevis på illegala källor för Kinas organtransplantationer.

Originalartikel på kinesiska