Hemligt material gömt i dataspel
"Den som söker ska finna" heter ordspråket. Kanske, en dag, kommer din favoritskådis att berätta något utöver det vanliga i ett dolt påskägg. På bilden dataspelsdesignern Warren Spector (ej direkt relaterad till artikeln). (Foto: AFP/Franck Fife).


Du kan hitta hemligt extra material i DVD, dataspel, CD och hemsidor. Det är ditlagt material som du inte lätt hittar om du inte vet om det.

Det kan till exempel vara exklusiva intervjuer med skådespelare, skruvat klipp som skådisar och regissörer gjort som inte ska vara med i filmen eller något annat spännande som du hittar om du vet koden.

Det hela kallas för Gömda påskägg eller på engelska Hidden easter egg. I början gjordes det på dataspel av programmerare som tyckte att dom hade fått för lite kredd eller uppmärksamhet för det programeringsarbete dom gjorde. 

De lade in bilder på sig själva i dolda rum på dataspelen där man kunde se hur personen såg ut.

För att hitta de dolda extra materialen behöver man ha en stor nypa tur eller verkligen testa sig fram eller veta vilka vägar du ska gå.

På DVD-skivor ska du till exempel markera någon speciell detalj i menyn sen trycka uppåtpil samtidigt som du trycker in OK-knappen eller skriver någon sifferkombination.

Som sagt var, de är inte lätta att hitta, men om du går in på www.eeggs.com får du veta mer om fenomenet.