Hemligheten med hur katten lapar mjölk
En persisk katt. Forskare har upptäckt att en genomsnittlig huskatt gör ungefär fyra lapningar per sekund. (Foto: Francois Guillot/AFP)


Kattälskare överallt känner till kattdjurets gravitetsutmanande elegans och balans, och nu har fyra forskare sammanfattat hur katten kan lapa mjölk samtidigt som den håller morrhåren torra.

Svaret finns i en utsökt fysisk prestation, säger forskarna från Massachusetts Institute of Technology, Princeton och Virginia Tech. Både tamkatter och stora katter utnyttjar två fysiska krafter: tröghet och gravitation.

Medan hunden släcker törsten genom att doppa och kröka tungan i vätska för att forma en slev och dra upp det den kan, har höghastighetsinspelningar visat att kattens tungspets är den enda ytan som rör vid vätskan.

För att dricka kröker katten tungan lätt bakåt så att bara ytan på tungspetsen vidrör vätskan. Sedan drar den snabbt tillbaka tungan, vilket skapar en pelare mellan den och vätskeytan. Katten stänger sedan munnen och knipsar av toppen på pelaren.

Balanserar krafter

Enligt forskarna drar katten tillbaka tungan så snabbt, att det för en sekund överträffar trögheten i gravitationen. Katten förstår instinktivt den fina balansen mellan de två krafterna, säger forskarna.

Gruppen kom fram till att en genomsnittlig huskatt gör ungefär fyra lapningar per sekund. Stora katter, som tigrar, har större tungor och lapar långsammare för att uppnå samma balans mellan tröghet och gravitation.

Enligt Jeffery Aristoff vid Princeton University, väljer en katt lapningshastighet utifrån vad som kan ge den största mängden för den insats den lägger ner.

– Det här kan tyda på att katter är smartare än många tror, i alla fall när det handlar om hydrodynamik, sade Aristoff.

Forskningsresultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science den 11:e november 2010.

Dags för pandaungarna att få mat (video)

Spel med djur i trånga burar upprör kineser

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri