Hemliga adresser kan skydda blivande asylboenden
Willis Åberg på Migrationsverket säger att brandskydd och övervakning kan hindra fler mordbränder på asylboenden. (Foto: Tomislav Stjepic)


Dagen efter artikeln i lokalpressen brann det blivande asylboendet ned. Josef Garis, ordförande i Assyriska Distriktet i Göteborg, tycker att adresserna till de tilltänkta asylboendena borde hemlighållas även lokalt.

Efter den senaste vågen av anlagda bränder i asylboenden, meddelade Migrationsverket den 28 oktober att de kommer att hemlighålla adresserna till tänkta asylboenden framöver. Även många kommuner har valt att hemlighålla adresserna på grund av hotbilden.

Planerna för asylboendet i en västsvensk kommun hade varit kända för invånarna i ett halvår. När allting var klart gjorde den lokala tidningen en uppföljning och publicerade artikeln med adress och tidsplan. Dagen efter brann anläggningen.

— Jag sade åt dem att vara försiktiga med vad de skriver, när det föreligger sådana hot, säger fastighetsägaren Anders Langhard som ansökt om att öppna flyktingboendet.

Anläggningen ägs av Assyriska Distriktet i Göteborg som hyr ut den för lägerverksamhet. Ordföranden Josef Garis säger att han inte ser ett direkt samband med artikeln och branden, men han undrar om den kan ha triggat någon i trakterna, eftersom branden ägde rum så nära i tid.

En av anläggningens hus brann ned helt till grunden på lördagsmorgonen, och polisen rubricerar det som mordbrand. Inga personer kom till skada. Området kommer nu att vaktas, säger Garis.

Willis Åberg, administrativ verksamhet på Migrationsverket, säger att Migrationsverket har valt att inte lämna ut adresser till asylboenden innan de asylsökanden har flyttat in. De försöker att hålla informationen i en så liten krets som möjligt, men hur andra offentliga förvaltningar väljer att göra är upp till dem.

Brandskydd och bevakning skulle kunna förbättra situationen, säger Åberg, som han benämner som ”fruktansvärt olycklig”.

— Som en bieffekt försvårar detta vårt jobb. Vi försöker att stödja dem som söker asyl, det borde vara lovvärt, säger Willis Åberg.

Kommunen där boendet i fråga brann har utöver några bostäder för ensamkommande barn inga asylboenden. De har efter helgens händelser vidtagit extra säkerhetsåtgärder.

Epoch Times har sökt lokaltidningens ansvarig utgivare för en kommentar, men inte fått svar.