Hemliga polisens arkiv online i Tjeckien
Bild av hundratals arkivmappar i Berlin hos den tidigare östtyska hemliga polisen, känd som Stasi. (Foto: John MacDougall/AFP /Getty Images)


Arkiv från dåvarande Tjeckoslovakiens kommunistiska säkerhetspolis har nu publicerats på internet i Tjeckien. Säkerhetstjänstens arkiv och Institutet för totalitära regimer (ISTR) gjorde den första delen av det omfattande arkivet tillgängligt för allmänheten tidigare denna månad.

Det är en uppföljning av projektet ”öppna det förflutna”, som ISTR kallar för ”en studie och objektiv utvärdering av tiden av frihetlöshet och kommunistisk totalitär makt.”

Registren visar att under kommuniststyret avrättades tiotals tjeckiska politiska dissidenter och mer än en kvartsmiljon människor fängslades. Den hemliga polisen avlönade inte mindre än 200 000 spioner att övervaka sina egna landsmän. Onlinearkivet innehåller namnen på före detta spioner och informatörer.

– Materialet är typiskt
för denna period och” tänkande” av en totalitär regim. De hungrade efter att kontrollera allt in i minsta detalj, sade Jiri Reichl från ISTR.

Enligt Reichl har institutet administrerat cirka 280 miljoner materialsidor. För tillfället består onlinearkivet av flera tiotusentals sidor av arkiverat material och kommer att kontinuerligt kompletteras.

Före detta Tjeckoslovakien styrdes av kommunister i fyrtioett år. Den icke-våldsamma ”Sammetsrevolutionen” satte stopp för detta 1989, samma år som Berlinmuren revs ner, vilket markerade kommunismens fall i Östeuropa.

Det var också samma år som kinesiska studenter, under protester på Himmelska fridens torg, massakrerades av det kinesiska kommunistpartiet, en regim som har överlevt fram till i dag.

Med publicering av arkivet har det uppstått frågor bland den tjeckiska befolkningen – vem arbetade för statens säkerhet (StB) under kommuniststyret och finns det före detta spioner eller anställda i den nuvarande regeringen?

Under 2007 avslöjades att Pavol Mihal, tidigare chef för den tjeckiska grenen av Interpol (världens största internationella polisiära organisation), varit StB-agent för hemliga polisen. Han tvingades att avgå från sin tjänst.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19999/