Hemliga dokument blottar kinesiska regimens paranoia
Kinesiska soldater övar terroristbekämpning utanför olympiska huvudarenan, också känt som “Fågelboet”. (Foto: Frederick J. Brown/AFP/Getty Images)


Statlig media och hemliga dokument i Kina inför kommande OS indikerar att den kinesiska regimen mobiliserat militär mot grupper i Kina som utlandsregeringar betraktar som harmlösa.

Kinas regim har vidtagit alla möjliga åtgärder för att bekämpa terrorism. Enligt vad som nämndes i statlig media den 4 juli, hänvisade Li Wei, chef för Anti-terroristiska forskningscentret vid Institutet för kinesiska samtida internationella relationer, till ”krafter” i de västra provinserna Tibet och Xinjiang, meditationsgruppen Falun Gong och prodemokratiska organisationer som ”de huvudsakliga terroristhoten” inför kommande Peking-OS. ”Vi kan inte heller nonchalera det faktum att det finns hot från internationella terroriststyrkor, fastän det hotet inte är stort”, sade Li.

I en intervju den 8 juli med statsstyrd media bekräftar Tian Yixiang, chef för militära enheten vid Pekings olympiska säkerhetssamarbetsgrupp, att man kallat in infanteriet, flottan och flygvapnet, mot de nämnda grupperna.

Tians redogörelse bekräftades
av Zhou Yongkang, medlem i Politbyråns stående kommitté och tidigare minister för allmän säkerhet. Detta framkom under en telefonkonferens den 16 april som hölls av ansvariga chefer för varje provins, stad, ministerium, kommitté, departement och byrå. ”Västerländska fiender erkänner inte vårt sätt hur vi sköter OS, och hindrar vår maktutövning inom partiet”, berättade han för deltagarna, i en konfidentiell transkription av konferensen som Epoch Times tagit del av.

Zhou anklagar Dalai Lama, som erhållit Nobels Fredspris, för “att attackera regeringen genom att använda sig av 49-årsdagen av sin flykt”. Han säger att meditationsgruppen Falun Gong, vars grundare Li Hongzhi nominerats till Nobels fredspris flertalet gånger, bör bli hindrad från att “göra något”.

Ett annat dokument som läckt ut från den Centralpolitiska och juridiska affärskommittén anger huvuddragen om ett ”socialt säkerhetskontrollsystem”, som omfattar mobiliserande arbetsenheter, organisationer och lokala medborgarlag, och att låta dem ta personligt ansvar för säkerheten inom deras respektive område.

I dokumentet pratar man också om att “stärka hanteringen” mot utländska journalister och utländska NGO:s (icke statliga organisationer).

Ett stort antal lokala medborgare
agerar poliser med röda armband runt armen och patrullerar på Pekings gator. Alla fordon som åker in och ut i huvudstaden får genomgå en ”säkerhetskontroll”. De som dagligen pendlar med bussar och tåg måste slumpvist visa upp sina ID-handlingar. Tusentals nya övervakningskameror har installerats över hela staden och broschyrer delas ut som informerar boende att rapporta alla utlänningar eller misstänkta till polisen.

– Det är som om hela samhället har satts i tjänst. Med broschyrer som delas ut överallt som informerar att om vi ser misstänkta personer eller folk som kommer till Peking för att vädja eller folk som delar ut broschyrer, då måste vi rapportera dem, sade Pekingbon Zhou till Epoch Times via telefon.

– Att resa är besvärligt. Om du går ut och glömmer ditt ID-kort – då hamnar man i svårigheter. Det finns en skylt på vår gata där det står ”rapportera alla utlänningar till polisen”, och det finns broschyrer som stipulerar alla sorters regler. De är rädda att stadsborna ska berätta om den verkliga situationen här. Det finns en stor press på oss, sade Ma, en annan Pekingbo.

Människorättsgrupper har länge anklagat det kinesiska kommunistpartiet för att använda OS-säkerheten som en bekväm ursäkt för att förtrycka oliktänkande i Kina. Det finns inte någon grupp i de västra kinesiska Tibet- och Xinjiang-områdena som finns på USA:s utrikesdepartementets lista över terroristorganisationer. Representanter från Tibet och Xinjiang (också känt som Östturkestan), tillsammans med Falun Gong-utövare och demokratiaktivister arbetar emellertid aktivt med att upplysa om människorättskränkningar som begåtts mot dem av det Kinesiska kommunistpartiet.

– Det vi ser i det förtryck som för närvarande råder, är att den kinesiska regeringen riktar in sig på fridfulla människorättsaktivister, inklusive folk som informerar om det allvarliga tillståndet för de mänskliga rättigheterna i samband med OS, säger Mark Allison, från Amnesty Internationals Östra Asien-avdelningen.

– [Detta inkluderar] personer som Hu Jia, som öppet sagt att mänskliga rättigheter inte har förbättrats inför OS och som försökt dokumentera folk som fängslats av polis i Peking, Nu är han fängslad för att ha ”uppviglat till omstörtning”.

Översatt och bearbetad från: http://en.epochtimes.com/n2/china/china-olympics-protest-military-1813.html