Helt område utrotades i Urumqi
Förre universitetsläraren Shohret, som är av uiguriskt ursprung men nu bor i Australien, talar vid "60 Years of Communist Dictatorship Forum" i Melbourne. (Foto: Epoch Times)


Yusoph Shohret, uigur som nu bor i Australien, har avslöjat detaljer om vad han hävdar är en massaker som inträffade i Urumqi i juli. Ett helt uiguriskt samhälle försvann den natten.

I en intervju med Epoch Times presenterade Shohret sig som en före detta lärare vid Xinjiang University i Urumqi, och sade att han fortfarande har många släktingar och vänner i staden.

I en artikel som publicerades av Radio Free Asia den 6 juli berättas om hur ett uiguriskt bostadsområde i Urumqi som kallas ”Hästkapplöpningsbanan” (Sai Ma Chang på kinesiska) omringades av polis och de manliga invånarna samlades ihop på ett fält.

Enligt Shohret ägde en massaker rum i totalt mörker på natten den 5 juli.

– Hela ”Hästkapplöpningsbanans” befolkning försvann, många dödades och några flydde. Man hade släckt ljuset och man kunde bara höra ljudet av maskingevär. Det är omöjligt att säga hur många som dödades och man kommer troligen aldrig få veta det i alla fall, sade Shohret.

– Den 7 juli uppviglade det kinesiska kommunistpartiet han-kineserna att gå ut på gatorna med käppar och klubbor. Det smärtar mig att säga det, men de han-kineserna använde hämnd som ursäkt för att slakta otaliga uiguriska män, kvinnor och barn. De som skadades och låg halvdöda kördes över av lastbilar och lades i högar. Eftersom antalet gripna uigurer var så stort och myndigheterna inte kunde låsa in allihop i Urumqi skickade de folk till andra områden. De som skickades iväg blev brutalt misshandlade och torterade av de soldater som var stationerade där. Många dog inom några dagar efter att de släpptes fria, berättade han.

Shohret sade att han känner till koncentrationsläger i Hetian, Shihezi och Kashi.

Shohret talade vid det av Epoch Times sponsrade ”60 Years of Communist Dictatorship Forum” på lördagen den 17 oktober i Melbourne. Han sade att konflikten mellan han-kineser och uigurer i Shaogan i Guangdongprovinsen och våldet i Xinjiang den 5 juli totalt krossat de illusioner han dittills hyst om kinesiska kommunistpartiet.

Han hade nyligen insett hur kommunistpartiet tagit över Kina och det kinesiska folkets kultur, efter att ha läst ”Nio kommentarer om kommunistpartiet”, en artikelserie publicerad av Epoch Times.

Protesterna den 5 juli sattes igång av konflikter mellan uigurer och han-kineser i Shaogan i Guangdongprovinsen i södra Kina. Det gällde en artikel som postats på en blogg där man hävdade att sex uigurer våldtagit två kinesiska flickor, något som senare visade sig vara ett grundlöst rykte. Under konflikten som följde i Shaogan dödades två uigurer och över 100 skadades.

Shohret sade att den bakomliggande orsaken till den etniska konflikten är den kommunistiska idén om klasskamp och att det är en tragedi att kineser använder denna tanke som en ursäkt för att utplåna minoriteter med avsikt att lura majoriteten eller stryka den medhårs.

Han sade att kommunistpartiet har manipulerat det kinesiska folkets patriotiska känslor.

– När kommunistpartiet talar om patriotism offrar man minoriteten. Om du talar i din egen etniska grupps intresse ses du som en brottsling.

– Kinas femtusenåriga kultur betonar harmoni och att himlen och människan är ett, sade Shohret, som är kunnig när det gäller han-kulturen och respekterar han-kineser. Kommunistpartiet har dock steg för steg skapat konflikter mellan han-kineser och uigurer.

– Den kinesiska kulturen idag handlar bara om kommunistpartiet och klasskamp. Det är en tragedi, och jag har hamnat i en svår position. Jag vill vara god mot han-kineserna, men jag kan inte förråda uigurerna, jag måste älska dem med, sade han.

Under forumet uppmanade Shohret allmänheten att uppmärksamma uigurer, kineser och även Tibets öde. Han tillade:

– Vi är alla sammankopplade och borde förstå och respektera olika etniska grupper och länder.

Shohret bor nu i Adelaide i södra Australien. Han anser att den största skillnaden mellan att bo i Australien och i Kina är att han inte vågade säga sanningen i Xinjiang, men i Australien vågar han vara ärlig och kan därför leva ett värdigt liv där.

Vid forumet meddelade Shohret även sitt utträde ur Unga pionjärer, en organisation som är kopplad till kinesiska kommunistpartiet och att han också kommer föreslå sin mor att hon lämnar kommunistpartiet och dess underorganisationer.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24269/