loading(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Hälsa & Livsstil

Helstekt kalkon med glutenfri fyllning

Laura Kraber, www.drfranklipman.com/

Ny forskning visar att de människor som känner tacksamhet har färre sjukdomar, njuter av bättre hälsa och känner sig mer kärleksfulla, optimistiska och förlåtande.

Sett i detta ljus är Thanksgiving* en väsentlig och viktig helgdag: en i USA nationell, årligt återkommande  dag av tacksamhet. Utan komplikationer som presenter, religiösa böner eller konfessionella ritualer ber Thanksgiving bara oss att tacka. Och att laga mat och att äta – aktiviteter vi i allmänhet gör varje dag ändå.

Eftersom jag har celiaki är jag tacksam att majoriteten av den traditionella maten till Thanksgiving inte innehåller gluten. Två viktiga glutenrätter är givetvis fyllning och pajer. Du kan göra dig själv en tjänst och hoppa över pajen (vi behöver inte sockret) och fokusera dina ansträngningar i stället på att göra läcker, glutenfri fyllning som är omöjlig att särskilja från din gamla favorit.

Detta är till helgen som hyllar tacksamhet och som för vänner och familj samman för att laga mat och äta tillsammans – något vi förhoppningsvis gör oftare än en gång per år.

Recept på glutenfri fyllning

Till cirka 8 portioner

     1 limpa glutenfritt bröd, skuren i tärningar
     1 stor lök, skalad och tärnad eller 2 stora purjolök, rengjorda och hackade
     3 stjälkar selleri, finhackade
     4 – 6 vitlöksklyftor, pressade/finhackade
     2 matskedar smör av gräsmatade djur
     3 koppar kycklingbuljong eller buljong kokta på ben, värmda på spisen
     3 matskedar hackade färska örter: salvia, rosmarin och timjan eller torkade örter efter eget tycke

Valfria ingredienser:
     2 koppar skivade champinjoner
     4 småkorvar, finhackade
     6 skivor bacon, finhackade/smulade
     1 kopp finhackat äpple
     1 kopp rostade pekannötter, valnötter eller pinjenötter

Tillagning

Rosta brödtärningar i 20 – 30 minuter på 2 bakplåtar, i 160 graders ugn,vänd dem en gång; ställ sedan undan för att svalna.

Fräs grönsakerna i smör, rör om ofta; lägg till de hackade färska örterna mot slutet av tillagningen (efter cirka 7 minuter). Om du använder korv eller bacon, koka dem separat och lägg  dem bland grönsakerna efter att de är färdigkokta.

Lägg till de rostade brödtärningarna och rör försiktigt ner dem. Lägg i ytterligare valfria ingredienser såsom hackad frukt och/eller nötter. Häll det varma spadet över fyllningen och blanda försiktigt.

Lägg blandningen i en stor, smörad gryta.

Täck grytan med aluminiumfolie och grädda i 160 grader tills det är varmt, ca 30 minuter. Ta bort folien och ställ grytan tillbaka i ugnen och grädda tills den är gyllenbrun, cirka ytterligare fem minuter.

Artikel publicerades ursprungligen på www.drfranklipman.com. engelska

Mest lästa

Rekommenderat

loading(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Hälsa & Livsstil

Helstekt kalkon med glutenfri fyllning

Laura Kraber, www.drfranklipman.com/

Ny forskning visar att de människor som känner tacksamhet har färre sjukdomar, njuter av bättre hälsa och känner sig mer kärleksfulla, optimistiska och förlåtande.

Sett i detta ljus är Thanksgiving* en väsentlig och viktig helgdag: en i USA nationell, årligt återkommande  dag av tacksamhet. Utan komplikationer som presenter, religiösa böner eller konfessionella ritualer ber Thanksgiving bara oss att tacka. Och att laga mat och att äta – aktiviteter vi i allmänhet gör varje dag ändå.

Eftersom jag har celiaki är jag tacksam att majoriteten av den traditionella maten till Thanksgiving inte innehåller gluten. Två viktiga glutenrätter är givetvis fyllning och pajer. Du kan göra dig själv en tjänst och hoppa över pajen (vi behöver inte sockret) och fokusera dina ansträngningar i stället på att göra läcker, glutenfri fyllning som är omöjlig att särskilja från din gamla favorit.

Detta är till helgen som hyllar tacksamhet och som för vänner och familj samman för att laga mat och äta tillsammans – något vi förhoppningsvis gör oftare än en gång per år.

Recept på glutenfri fyllning

Till cirka 8 portioner

     1 limpa glutenfritt bröd, skuren i tärningar
     1 stor lök, skalad och tärnad eller 2 stora purjolök, rengjorda och hackade
     3 stjälkar selleri, finhackade
     4 – 6 vitlöksklyftor, pressade/finhackade
     2 matskedar smör av gräsmatade djur
     3 koppar kycklingbuljong eller buljong kokta på ben, värmda på spisen
     3 matskedar hackade färska örter: salvia, rosmarin och timjan eller torkade örter efter eget tycke

Valfria ingredienser:
     2 koppar skivade champinjoner
     4 småkorvar, finhackade
     6 skivor bacon, finhackade/smulade
     1 kopp finhackat äpple
     1 kopp rostade pekannötter, valnötter eller pinjenötter

Tillagning

Rosta brödtärningar i 20 – 30 minuter på 2 bakplåtar, i 160 graders ugn,vänd dem en gång; ställ sedan undan för att svalna.

Fräs grönsakerna i smör, rör om ofta; lägg till de hackade färska örterna mot slutet av tillagningen (efter cirka 7 minuter). Om du använder korv eller bacon, koka dem separat och lägg  dem bland grönsakerna efter att de är färdigkokta.

Lägg till de rostade brödtärningarna och rör försiktigt ner dem. Lägg i ytterligare valfria ingredienser såsom hackad frukt och/eller nötter. Häll det varma spadet över fyllningen och blanda försiktigt.

Lägg blandningen i en stor, smörad gryta.

Täck grytan med aluminiumfolie och grädda i 160 grader tills det är varmt, ca 30 minuter. Ta bort folien och ställ grytan tillbaka i ugnen och grädda tills den är gyllenbrun, cirka ytterligare fem minuter.

Artikel publicerades ursprungligen på www.drfranklipman.com. engelska

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024