Hela Sveriges luftrum stängdes kl 22
Passagerare tittar på monitorerna på Landvetter för att få vidare information. (Foto: Adam Ihse / AFP/Scanpix)


Aska från vulkanutbrott på Island har medfört svårigheter för lufttrafiken och Luftfarsverket meddelade på torsdagsftermiddagen att  trafiken i Sveriges luftrummet kommer att vara helt stängt klockan 22. Under fredagen kommer restriktioner fortfarande att finnas för lufttrafiken.

Aska från vulkanutbrott är bland annat inte bra för turbinerna i flygplanens jetmotorer och cockpit-rutorna kan bli blästrade. Nu blåser askan från utbrottet vid Eyjafjallajökull på Island in bland annat över den skandinaviska halvön och flygplatser stängs när askmolnet når dit.

Luftfartsverket har infört restriktioner som innebär att turbindrivna flygplan inte får tillstånd att flyga i de områden som berörs av askmolnet, som rör sig i sydostlig riktning.

Luftfartsverket meddelar att klockan 22 kommer hela svenska luftrummet att vara stängt. Hela Nordeuropa påverkas av det isländska vulkanutbrottet.

I ett område, cirka 12 mil öster om Reykjavik, har en rad jordskalv inträffat. Där ligger glaciären Eyjafjallajökull som under natten till onsdagen hade ett utbrott. Tidigare i år inträffade ett annan utbrott, 21 mars, i samma område. Vulkanen vid Eyjafjallajökull har varit tyst sedan 1823.