Hela Sveriges dag firades kungligt
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf gästade 700-årsfirande Halmstad på nationaldagen. (Foto: Hans Bengtsson/Epoch Time


Över hela landet firades i går nationaldagen till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung år 1523. Mest firades det kanske i 700-årsfirande Halmstad, som fick besök av Vasas sentida efterträdare Carl XVI Gustaf och hans drottning Silvia.

För tredje året var den 6 juni helgdag, och svenskarna har successivt utvecklat det som tidigare var svenska flaggans dag till ett hyllande av sitt land. I Halmstad trängdes flera tusen människor på Stora Torget för att få en skymt av kungen och drottningen på scenen. De som inte kom åt där stod kring Nissan där kungligheterna, tillsammans med musikern Per Gessle och andra respekterade Halmstadbor, åkte båt för att njuta av den jubilerande stadens vyer.

I sitt tal till Halmstadsborna sade kungen att nationaldagen var ett tillfälle att stanna upp och reflektera över de värden som utgör grunden för vårt land. Inte minst vår kultur och historia, vilket gjorde att kungen tyckte det kändes extra bra att fira nationaldagen i en stad med en 700 år lång historia. Orden stolthet och respekt betonades särskilt.

– Vi behöver ta oss tid att tänka över vad Sverige betyder för oss, våra nära och omvärlden. Och vi måste engagera oss för Sveriges framtid, sade kungen syftande på miljöproblemen, innan han utbringade ett av dagens många fyrfaldiga leve för Sverige. Leve det!

Även firandet i kurorten Lundsbrunn, Västra Götaland, var välbesökt. Flera tusen besökare kom för att bland annat se kronprinsessan Viktoria denna soliga försommardag.

Värd för dagen var Fredrik Belfrage som på scenen presenterade de olika gästerna. I inledningen av programmet premierades vardagshjältar; personer från trakten som på ett osjälviskt sätt engagerat sig för andra i sitt arbete.

Kronprinsessan Viktoria delade ut fanor till diverse föreningar och nya svenska medborgare välkomnades med tal och blommor. Detta varvades med musik från Hellekis musikkår. Dagens huvudtalare, FN:s sändebud Jan Eliasson, uttryckte en ”stor stolthet över det Sverige som byggts upp av bland annat nya medborgare”.

– Vi alla är världsmedborgare som bör ta till oss och vara öppna för världen, sade han.

När kronprinsessan Viktoria utbringat ett fyrfaldigt leve för Sverige fortsatte firandet med Triple and Touch, som fick publiken att röra sig till paradnumret ”Pata, pata”. Barnen underhölls med en hundshow och Markus från Bolibompa dök upp och aktiverade barnen med teater och rörelselekar.

På området serverades Västergötlands landskapsdessert kalvdans. En rätt som även kronprinsessan Viktoria med sällskap bjöds på.

Ett alternativ till det traditionella nationaldagsfirandet erbjöds på Apslätten i östra Göteborg. Där ordnades för andra året i rad Picknickfestivalen. Många hade samlats för att njuta av livemusik och medhavd picknick-korg denna junidag. Äkta Kärlek var ett av många uppskattade band som spelade på festivalen.


Halmstads egen popkung Per Gessle fanns bland dem som väntade på att få åka båt på Nissan med kungaparet. (Foto: Hans Bengtsson/Epoch Times)

Halmstads egen popkung Per Gessle fanns bland dem som väntade på att få åka båt på Nissan med kungaparet. (Foto: Hans Bengtsson/Epoch Times)


Kronprinsessan Victoria firade nationaldagen i Lundsbrunn ...(Foto: Jenny Brandt/Epoch Times)

Kronprinsessan Victoria firade nationaldagen i Lundsbrunn …(Foto: Jenny Brandt/Epoch Times)


... där nya svenska medborgare välkomnades. (Foto: Jenny Brandt/Epoch Times)

… där nya svenska medborgare välkomnades. (Foto: Jenny Brandt/Epoch Times)Bandet ”Äkta kärlek” spelade på musikfestivalen på Apslätten i Göteborg. (Foto: Anders Eriksson/Epoch Times)