Havtorn - Nordens passionsfrukt
Havtornsbär från vildväxande plantor har sannolikt plockats och ätits av människor sedan urminnes tider.


Havtorn (Hippophae rhamnoides) är en hos oss nästan bortglömd skatt som odlas och uppskattas i stora delar av världen – och som nu går mot en renässans även här.

Så här på senhösten kan man stöta på havtorn, en silvrigt grågrön buske eller ett litet träd med sina lysande gulorange bär. Grenarna är torniga. Största chansen att finna den i Sverige är längs havsstränderna vid norrlandskusten, men också i Bohuslän och på Öland. Vildväxande finns den i delar av Europa och Asien.

Havtorn har gamla anor inom folkmedicinen i andra delar av världen, framför allt i Kina, Tibet och Ryssland. Nedteckningar över dess medicinska effekter har hittats i Tibet i gamla anteckningar från Tang-dynastin ( 618 – 907 e.Kr ).

Havtornsbäret – rena vitaminpaketet

Ett Havtornsbär är rena vitaminpaketet; innehållande vitaminerna A, C och E och flera av B-vitaminerna. Dessutom innehåller bäret och fröet en olja, som påstås ha en läkande effekt på brännsår och magkatarr. Oljan används också mycket i Ryssland till olika kosmetiska ändamål. Dessutom ingick havtornsprodukter i den diet som ryska kosmonauter använde vid rymdfärder, skriver Niklas Jeppsson, Fil.Dr i sin studie om havtorn.

Bären är intressanta på grund av sitt höga vitamininnehåll, på antioxidanter och för sin aromatiska smak. Färska havtornsbär är syrliga och saftiga och aromen påminner mycket om exotiska frukter som exempelvis passionsfrukt.

I Kina utnyttjas frukterna för tillverkning av minst 120 olika produkter, inom livsmedel, medicin och kosmetika. Några exempel på användning är juice, te, sylt, marmelad, glass, yoghurt och sorbet.

Populär buske

Det är en buske som tycker om att växa på öppna kalkhaltiga sandmarker. Den har också blivit mycket uppskattad för sin förmåga att binda lösa jordar och förhindra erosion.

Havtorn är en tvåbyggare, det vill säga har han- och honblommor på olika buskar, så vill man odla den för bärens skull får man ha minst en hon- och en hanplanta.

Populär blev denna buske även i Sibirien, där man upptäckte att den klarade de stränga vintrarna. Den fick där smeknamnet ”Sibirisk Ananas”. Den är vanligt förekommande i ryska koloniträdgårdar.

Julia och Romeo

På Lantbruksuniversitetet i Balsgård utanför Kristianstad pågår forskning med att ta fram bra sorter. Man har nu korsat en rysk honplanta med en vildvuxen svensk hanplanta och givit den namnet Julia. Och för att Julia skall ge skörd finns också Romeo framtagen.

För den intresserade kan ett studiebesök med fältvandring på Balsgårds försöksodlingar ge mycket inspiration och nytänkande.

Nu finns även ett flertal havtornsprodukter ute i handeln som till exempel havtornsdryck, handkräm, hudolja och hudlotion.
Eukalyptus läkande egenskaper

Lena Israelsson odlar på Mellanösternvis med flyktingar


En spännande utveckling av denna smak- och vitaminrika, nygamla buske kan vi vänta.(Foton: Chushkin/BigStockPhoto.com)

En spännande utveckling av denna smak- och vitaminrika, nygamla buske kan vi vänta.(Foton: Chushkin/BigStockPhoto.com)