Havsområde offer för Kinas ekonomiska under
Badande vid Qinhuangdaos strand i Bohaisjön - en kuststad i Kinas nordöstra Hebeiprovins. Kinas exploderande ekonomi har inneburit förstörelse av landets kustområden. Avloppen rinner ofta rätt ut i havet, även på populära turistplatser. (Foto: AFP)


Bohaibukten utanför Kinas nordöstra kust är drabbad av svåra föroreningar. Oceanografiska experter tror att det kan ta 200 år att återställa den marina miljön till de förhållanden som var innan Kinas ekonomiska uppsving.

– Bohaibukten har blivit ”Döda havet” säger Gao Zhiguo, chef för institutet för marina utvecklingsstrategier vid Kinas nationella byrå för oceanografi.

Enligt en artikel den andra november i den kinesiska tidningen Southern Metropolitan, propagerade Gao för lagstiftning för att skydda Bohai under folkkongressen och politiska konsultativa konferensen tidigare i år.

Gao sade att området kring Bohai håller på att bli ett av de tre främsta ekonomiska centren i Kina. Detta har lett till en aldrig tidigare upplevd press på ekosystemet, vilket resulterat i svåra föroreningar av det kustnära området.

Den förorenade zonen fortsätter att expandera och den marina miljön skadas alltmer. Algblomning och oljeutsläpp har skadat fiskbestånden så illa att de nästan utplånats.

Enligt Gao är Bohaibukten det mest förorenade havsområdet i Kina. Varje år släpps 5,7 miljarder ton giftigt avloppsvatten och 2 miljarder ton sopor rakt ut i Bohaigulfen. 43 av de 53 floder som utmynnar i Bohai är svårt förorenade.

Kinas officiella statistik visar att tungmetallhalterna i Bohai är ungefär 2000 gånger högre än de normala. Ingen fisk finns inom flera mil från avloppsrören.

”China Marine Environment Quality Report” för första halvåret 2007, som nationella byrån för oceanografi ger ut, visade att föroreningarna kring avloppsrören fortsätter att öka. Rapporten visade att 77,1 procent av de uppskattningsvis 500 utsläppsplatserna på Kinas östkust har överskridit den tillåtna utsläppsmängden och att utsläppen ökat med 18,2 procent från 2006.

Hou Baoyou, vicechef för bykommittén i byn Shuigou i länet Wudi sade att man kunde dricka vattnet i floden Zhangweixin 1995. Nu kan man inte ens bevattna med det. Ankor och gäss dör inom kort bara de kommer i kontakt med vattnet.

Floden Zhangweixin har sitt utlopp i Bohaibukten. ”När man rör vid den [fisken som fångats i området] faller fjällen genast av. Fisken är död innan den ens kommit upp ur vattnet. Så fort man kastar i ett nät blir det för tungt för att dra in”, berättar Hou. Det är dock inte fisk som tynger näten; sopor och olja i haven färgar näten svarta omedelbart och tynger ner dem.

Somliga tjänstemän och invånare i Shandongprovinsen menar att den ”unika situationen” med Zhangweixin, nämligen att den befinner sig i flera provinser, har lett till att man inte tagit itu med att rena den. Samtliga större floder som rinner ut i Bohaibukten är dock i samma tillstånd.

Shan Haibing, en fiskare från Yanweihamnen i staden Lianyungang i Jiangsuprovinsen sade:

Det är hemskt smutsigt! Det mesta av kloakvattnet från Henan, Shandong, Anhui och Jiangsu töms i denna flod innan den når havet. Jag brukade kunna tjäna 40 000-50 000 yuan per båt. Nu tjänar jag bara några tusen yuan. Det finns ingen fisk och inga fullvuxna räkor. Jag kan bara hitta småräkor.

En bybo vid namn Ji, från byn Touzeng i länet Binhai, inom staden Yancheng, 30 mil söder om Yanweihamnen sade:

– Ett år kom arméns rekryterare till stan. Alla ungdomar visade sig ha leverförstoring, ingen av dem godkändes av läkaren. Alla måste lämna den här byn inom fem år, annars är det risk att de inte överlever.

Översatt från version