"Hästmannen" nominerad till guldbagge
Huvudrollsinnehavarna i "Hästmannen"Madelene Björklund och Stig-Anders Svensson tillsammans med guldbaggenominerade Peter Gerdehag. Bilden togs i samband med premiären i Småländska Bälaryd. (Foto: Veronica Örfelth/Epoch Times)


Filmen om ”Hästmannen” kan ge guldbagge till Peter Gerdehag för ”Bästa Foto” vid årets svenska filmgala. Som Bästa Film fanns den dock inte med bland de nominerade. Priset delas ut i Stockholm nästa vecka.

– Jag är makalöst glad. Det ska bli spännande att få delta på guldbaggegalan, sade han till Smålandstidningen då han fick kännedom om nomineringen.

”Hästmannen” av Peter Gerdehag och Tell Johansson fanns även med i spekulationerna för kategorin: ”Bästa dokumentärfilm”. Men när nomineringarna offentliggjordes på tisdagen fanns den inte med bland de andra dokumentärfilmerna, vilket gjorde Peter Gerdehag besviken.

– ”Hästmannen” var den dokumentärfilm som gick bäst på bio under 2006 och jag kan tycka att vi var värda en nominering. Det finns ingen tvekan om att publiken gillar vår film, säger han till Smålandstidningen.

Ändå är Peter Gerdehag inte särskilt förvånad över juryns val och menar att det är få i Sverige som känner till den typ av dokumentärer som han och Tell Johansson gör. Filmen handlar om Stig-Anders jordnära liv på en gård i Småland där han brukar jorden efter gamla principer som tar hänsyn till både natur och efterlevande generationer. Gården, naturen och djuren är hans liv.

– Det är tufft för filmskapare i Sverige idag, säger Peter och gläder sig över att som nominerad får gå gratis på galan.

De tre nominerade för Bästa Film är ”Farväl Falkenberg”, ”Storm” och ”Förortsungar”.

Priserna kommer att delas ut på Cirkus i Stockholm måndagen den 22 januari. ”Hästmannen” kommer att finnas med på filmfestivalen i Göteborg som pågår 26 januari till 5 februari 2007, och visas den 2 februari klockan 10.00 på Folkets Bio, Haga1. I dag släpps programmet för årets filmfestival i Göteborg som firar 30 år.

Källa: www.filmfestival.org